Emberi jogokat sértenek a brit adatbázisok

Vágólapra másolva!
Túl sokat tudnak az emberekről a brit kormány drága pénzen felépített adatbázisai. Egy független szervezet felmérésében szereplő listák negyede sérti az emberi jogokat vagy az adatvédelmi törvényt - adta hírül a BBC.
Vágólapra másolva!

A Joseph Rowntree Reform Trust negyvenhat nyilvános szektorba tartozó adatbázist vizsgált meg, és súlyos hiányosságokra bukkant rá. A társadalmi igazságosságot és demokratikus reformokat támogató szervezet szerint Nagy-Britannia jelenleg "adatbázis ország". A kormány évi tizenhat milliárd fontot költ a különböző listák fenntartására, és további 105 milliárd fontot szán a következő öt évben újabb adatbázisok felállítására. Az adatvédelmi szempontokat és emberi jogokat figyelmen kívül hagyó gyűjtemények veszélybe sodorják az sérülékeny, hátrányos helyzetben levőket.

A John Rowntree Reform Trust jelentése három kategóriára osztotta a megvizsgált adatbázisokat. A dokumentumban vörös színnel jelölték a teljesen biztosan illegális katalógusokat. Ezek közt megtalálható a Nemzeti DNS adatbázis, ami négymillió ember DNS-profilját tartalmazza. Az adatbázisban szereplőkből félmillióan büntetlenek, negyvenezren pedig gyermekek. Aggályos még a munka- és nyugdíjügyi minisztérium adatmegosztási rendszere, amely állami intézményeknek és magáncégeknek enged betekintést katalógusába, valamint kifogásolható számos gyermek- és ifjúságvédelmi adatbázis is.

Kevés a teljesen legális lista

Huszonkilenc szervezet, köztük a schengeni információs rendszer, jutott a sárgával jelölt, valószínűleg törvénysértő kategóriába. Ezek némelyike túl sok érzékeny adatot tartalmaz - például az iskolás gyermekek tehetségességéről - másokat viszont csak feleslegesnek talált a Reform Trust. A teljesen szabályosan és biztonságosan működő katalógusok közé csak hat adatbázis jutott be, ami a jelentés szerint aggasztóan alacsony szám.

Az BBC-nek nyilatkozott az igazságügyminisztérium szóvivője is, aki szerint a szervezet felmérése nélkülözi a bizonyító erejű tényeket. A kormány sosem tévesztette szem elől az adatvédelmi megfontolásokat, a mostani aggályokat is megfontolják, és ha szükséges módosítanak a védelmi intézkedéseken - tette hozzá a szóvivő.

A helyzetet az teszi különösen kényessé, hogy a brit kormány elhíresült adatvesztési ügyeiről. A legsúlyosabb eset a királyi adó- és vámhivatalt érintette, akiknek 25 millió állampolgárból álló listájukat sikerült elhagyni 2007 során.