Nyílt forráskódú szoftvereket is vehet a közszféra

Vágólapra másolva!
Szabad az út a nyílt forráskódú szoftverek és az azokhoz kapcsolódó szolgáltatások beszerzése előtt a költségvetési intézmények, valamint a közoktatás és a felsőoktatás számára - jelentette be Baja Ferenc infokommunikációért felelős kormánybiztos.
Vágólapra másolva!

Az ezt lehetővé tevő közbeszerzési eljárásról szóló felhívás napokon belül megjelenik magyar nyelven az Európai Unió Hivatalos Lapjában, valamint a TED-adatbázisban (ted.europa.eu) is n a jövő hét folyamán. A felhívásban ugyanakkora, 12 milliárd forintos keretösszeg szerepel a nyílt forráskódú szoftverekre vonatkozóan, mint a Microsoft és a Novell szoftverei esetében. Baja Ferenc közlése szerint a döntés célja, hogy Magyarországon növekedjen a verseny, s a szakmai és a tudományos szervezetek esélyt és lehetőséget kapjanak arra: összefogva más piaci szereplőkkel, erősítsék a nyílt szabványokon alapuló gondolkodásmód, tevékenységek és társadalomszervezés elterjedését.

A kormánybiztos reményei szerint a magyar informatikai piacban van olyan erő, hogy képes lesz valós szolgáltatási alternatívát nyújtani a zárt rendszerű, kódolt szoftverek szállítóival szemben. Bódi Gábor, a Miniszterelnöki Hivatal szakállamtitkára elmondta: az elmúlt öt évben komoly szakmai munka folyt e lehetőség megteremtéséért. 2004-ben állt fel a Szoftver Kompetenciaközpont, ahol azt vizsgálták, mit lehet kihozni az ilyen típusú támogatási rendszerekből. A központ azonban mindössze egy évig működött.

Jelenleg a kompetenciaközpont újraindításáról tárgyalnak a szabad szoftveres cégcsoportokkal annak érdekében, hogy e szoftverek hatékonyságának bemutatásával segítsék az átállást a közigazgatási szerveknél, a közoktatási intézményeknél - mondta a szakállamtitkár. Bódei megjegyezte, a támogatási keretösszeg csak a licencekre vonatkozik, az átképzések költségeit az intézményeknek kell állniuk.

Bódi Gábor szerint az idei próbaév lesz, a kezdeményezésnek sokféle végeredménye lehet, elképzelhető, hogy nem sikerül élni a lehetőségekkel, de az is lehet, hogy nem remélt mértékben történnek meg a lehívások. Keresztesi János, az Informatikai Vállalkozások Szövetségének elnöke a döntést abból a szempontból tartja stratégiai jelentőségűnek, hogy végre Magyarországon is elindulhat egy olyan közösségformálás, amelyre eddig még nem volt lehetőség, továbbá megindulhat e területen a műhelymunka és a szakemberképzés is. A nyílt forráskódú szoftver olyan programot jelent, amelynek működése szabadon, bárki által megismerhető, tanulmányozható, felhasználható, fejleszthető, a fejlesztés pedig szabadon terjeszthető és továbbadható.