Lassulni fog a chipek fejlődése

Vágólapra másolva!
Érvényét vesztheti a chipek fejlődését leíró Moore-törvény. Carl Anderson, az IBM kutatói ösztöndíjasa szerint a chipgyártás elérte a felnőttkort, és ez haladás lassulásával jár - írja az EETimes.
Vágólapra másolva!

Hamarosan elbúcsúzhatunk attól a jelenségtől, hogy másfél évente megduplázódik a processzorok sebessége. Aggodalomra azonban semmi ok, hasonló folyamatokat lehetett megfigyelni az összes gyors fejlődéssel tökéletesedő iparban.

"Az ezernyolcszázas években exponenciálisan növekedett a vasúti ipar, az 1930-as és 40-es években exponeniális növekedés volt az autóiparban, és amíg a el nem érték a hangsebességet, exponenciális növekedés volt a repülőgépek teljesítményében is." - illusztrálta más területekről hozott példákkal az International Symposium on Physical Design konferencián tartott előadásában a fejlődés elkerülhetetlen lassulását Carl Anderson.

A gyártók csúcstermékei, például a többmagos processzorok, még egy-két generáción keresztül tarthatják az ütemet. Átlagos felhssználásra azonban már a most elérhető processzorok is elég teljesítményt biztosítanak, kevés terület van, ahol a legújabb technológiákra van szükség - tette hozzá a szakember. A legújabb chipek kifejleszésére költött kutatási pénzeket és a legyártásukhoz szükséges több billió dolláros üzemek felépítését csak néhány gyártó tudja finanszírozni.

Másfél év, dupla sebesség

Az IT ipar egyik legrégebbi és legtöbbet idézett törvényét a Gordon Moore, az Intel egyik alapítója fektette le 1965-ben. Az eredeti meglátás szerint az egy chipbe zsúfolható tranzisztorok száma kétévente megduplázódik, és közben áruk arányosan csökken. A kutató három évvel a törvény megalkotása után, 1968-ban alapította meg Robert Noyce-szal közösen az Intel céget. Első lapkájuk, a 4004-es típusjelet viselő processzor pedig további három évvel később jelent meg, az azóta megjelentetett modellek pedig tartják magukat a törvényhez.