Chipgyártásra készül az Apple

Vágólapra másolva!
A mikroprocesszor-gyártás terén nagy nevű szakembereket csábított magához az Apple: elemzők szerint elképzelhető, hogy az iPhone és a Mac számítgépek készítője saját lapkákkal jelenik meg a piacon.
Vágólapra másolva!

A The Wall Street Journal beszámolója szerint a korábban felvásárolt P.A. Semi cég valamint és a félvezető iparág különböző területeiről felvett szakemberekkel az Apple megteremtette a feltételeket ahhoz, hogy önálló processzorgyártásba kezdhessen. Tavaly ősszel az IBM mikroprocesszorokkal foglalkozó szakemberét Mark Papermastert csábította el az Apple, aki - miután megegyezésre jutott előző munkáltatójával az ellene indított munkaügyi perben - a múlt héten kezdte meg munkáját a cupertinói társaság iPod és az iPhone eszközök fejlesztésért felelős részlegének élén. Szintén tavaly került az Apple-höz Cliff Meltzer, aki a korábban a Ciscónál töltött be vezető pozíciót, és a hálózati termékek területének szakértője. Nemrég csatlakozott az Apple-höz Bob Drebin és munkatársa, Raja Koduri, akik mindketten az AMD grafikus lapkáival foglalkozó szakemberei voltak. A felsoroltakon kívül az Apple az Intel és a Samsung mikroprocesszorok gyártásával foglalkozó részlegeinél dolgozó szakemberekkel is bővítette csapatát. Álláshirdetései talán még ennél is árulkodóbbak: tucatnyi mikroprocesszorok készítéséhez kapcsolodó pozícióba keresnek szakembert az Apple-nél.

Tavaly a P.A. Semi felvásárlását Steve Jobs azzal indokolta, hogy az akvizíció révén olyan lapkák használatára nyílik lehetőség, , amelyek lehetővé teszik a jelenleginél sokkal kifinomultabb szoftverek futtatását az iPhone későbbi változatain. Jobs ekkor úgy fogalmazott, a piacon egész egyszerűen nem kaphatók olyan lapkák, amelyekkel az Apple fel szeretné szerelni eszközeit.A jelenlegi mobiltelefonok mikroprocesszorai - így az iPhone-é is - jellemzően az energiatakarékos ARM architektúrára épülnek, az Apple például a Samsungtól vásárol olyan chipeket, amelyeket igényei szerinti kiegészítésekkel látnak el.

Az Apple terveit közelebbről ismerők szerint azzal, ha saját kezébe veszi a lapkagyártást, a vállalat megelőzheti, hogy beszállítóitól versenytársaihoz szivárogjanak ki információk - írja a The Wall Street Journal

A lap információi alapján elemzők azt prognosztizálják, hogy az Apple egy olyan mikroprocesszort dob majd piacra, amely valószínüleg jóval energiatakarékosabb lesz a jelenleg használtaknál, így a GPS és más energiaigényes szolgáltatások használata nem fogja gyorsan lemeríteni a készüléket, ráadásul ennek alkalmazásával megvédheti saját termékeit attól, hogy riválisai könnyen lemásolják azt.

A szakértők komoly fejlődésre számítanak a grafikai megjelenítés területén is: ez utóbbi segítségével az iPhone és az iPod Touch akár a Sony PSP és a Nintendo DS hordozható konzolok riválisa is lehet. Egy izmosabb lapka alkalmazásával akár natív kézírás-felismerést építhetnek a ketyerékbe, de az sem lehetetlen, hogy az Apple első chipje nem az iPhone-ban, hanem a telefon és a notebook közé pozícionált tábla-PC eszközben debütál majd elsőként.