Újság is elfér az új e-könyv-olvasón

Vágólapra másolva!
Az Amazon új változatot dob piacra a nyáron Kindle nevű, sikeres e-könyv-olvasó eszközéből: a DX jelű változatot nagyobb képernyővel szerelik fel, így akár újságok, magazinok digitális változatait is kényelmesen lehet olvasni rajta.
Vágólapra másolva!

Az Amazon még 2007 végén dobta piacra e-könyv-olvasó ketyeréjének első változatát, amelyből szerdán mutatta be az egyelőre előrendelhető harmadik generációs változatot. A Kindle DX nevű modell újdonságát az jelenti, hogy az elődjénél jóval nagyobb, nem csupán 15 centiméteres, hanem 24 centiméteres átlójú képernyővel szerelik fel. Ez utóbbi a korábbi típusokhoz hasonlóan az e-tinta technológiát használja, azaz a hagyományos LCD-monitoroktól eltérően napfényben is kitűnően lehet olvasni - visszaveri a fényt akár a hagyományos papírlap -, egyáltalán nem fárasztja a szemet. A megoldást például az itthon is kapható olcsó Motorola mobilban, az F3-asban is alkalmazzák.

Újság is elfér a nagy képernyőn

A nagyobb méretű képernyőnek köszönhetően a ketyere már nem csak könyvek, hanem a nagyobb terjedelműre tördelt magazinon, újságok kényelmes olvasását is lehetővé teszi. Erre ugyan az előző modell is alkalmas volt, ám az 1200x824 pixeles felbontású, nagyképernyős utódon sokkal kényelmesebb képeket is tartalmazó, a könyvektől jócskán eltérően tördelt tartalmakat olvasni. Az e-tinta technológia ugyanakkor továbbra is csak 16 szürkeárnyalat megjelenítésére alkalmas, azaz a fotók fekete-fehérben jelennek meg a képernyőn, amely nem rendelkezik háttérvilágítással, tehát ugyanúgy lámpánál kell olvasni, mint a hagyományos köteteket.

Egyes szakértők szerint az új Kindle akár még az egyre csökkenő eladott példányszámokkal sínylődő nyomtatott sajtótermékeket is kihúzhatja a csávából, bár e vélekedést legalább ugyanennyien vitatják. Mindenesetre három lap, a New York Times, a Boston Globe és a Washington Post például egy pilotprogram keretében jelentős kedvezményeket kínál majd azoknak a Kindle-ös előfizetőknek, akik olyan területen élnek, ahol a lapok papírra nyomott kiadásait nem szállítják házhoz. Bár az Amazon nem hoz semmit nyilvánosságra a tartalomszolgáltatási megállapodásairól, a New York Times értesülései szerint a lapkiadók meglehetősen elégedetlenek a jelenlegi üzleti modellel, melynek keretében a bevételek 70 százaléka az online áruháznál marad. A megállapodások újratárgyalására, meghosszabbítására az idei év során kerül majd sor.

Előnyei ellenére ráadásul az új, "deluxe" kivitelű Kindle jóval drágább a jelenleg nettó 360 dollárért, vagyis nagyjából 76 ezer forintnak megfelelő összegért kínált változatnál, 490 dollárt, vagyis 104 ezer forintot kell fizetni érte. Ugyanakkor az új modellt nagyobb, 4 gigabájtos belső memóriával szerelik fel (ebből durván 700 megabájtot ugyan lefoglal a ketyere rendszere), amelyen nagyjából 3500 darab e-könyv raktározható. A DX-változat újdonsága még, hogy az iPhone-hoz hasonlóan ha álló helyzetből fekvőbe fordítják az eszközt - vagy fordítva - az automatikusan elforgatja a képét.

Forrás: [origo]
Még több kép a Kindle DX-ről

Reggelre letölti a friss tartalmakat

Az elődökhöz hasonlóan ezt a készüléket is felszerelték mobilinternetes modemmel, ez azonban csak az amerikai Sprint mobilszolgáltató hálózatán működőképes. Ennek használata teljesen ingyenes - pontosabban belekalkulálták az eszköz árába -, és nem csak a könyvek vásárlása történik ezen keresztül, hanem a Kindle éjszakánként a Whispernet nevű mobilhálózaton tölti le a tulajdonos által kiválasztott újságok, blogok, magazinok friss számait, tartalmait - egy megvásárolt kötet nagyjából egy perc alatt töltődik le az eszközre. Az "előfizetett" webszájtokat a kütyü ugyanúgy letölti, mint egy magazin friss számát, internetezni nem lehet a készülékről, ráadásul az egyébként ingyenes internetes tartalmak is csak különdíjért tölthetők le az eszközre.

Ezen kívül USB-n lehet még zenefájlokat is tölteni a készülékre, amely hangszóróján lejátssza azokat, ezen kívül angol nyelven felolvasni is képes a szövegeket - de csak abban az esetben, ha az adott mű szerzői jogainak tulajdonosai a funkció használatát engedélyezik. A ketyere új változata alapból képes PDF dokumentumokat is olvasni, korábban ehhez az Amazon e-mailen keresztül igénybe vehető, más formátumokat is támogató automata konvertáló szolgáltatását kellett igénybe vennie a felhasználóknak, ami ugyancsak fizetős - bár ha saját PC-jükön rendelkeznek megfelelő szoftverrel, maguk is elvégezhetik a feladatot. Bár az új eszköz premierje nyomán már az eredeti árnál jóval olcsóbban, 250 dollár, azaz 50 ezer forint körüli összegért beszerezhető használtan az első generációs modell az Amazon.com-ról, továbbra sincs információ arról, hogy a készülékből mikor várható Európában is használható változat.