Rakétával bosszulhatják meg a kibertámadást

Vágólapra másolva!
Kevin Chilton tábornok, az Egyesült Államok stratégiai parancsnokságának vezetője egy sajtótájékoztatón bejelentette, hogy az ország hadserege nem riadna vissza katonai csapással reagálni az USA-t érő internetes támadásokra..
Vágólapra másolva!

A Stars and Stripes katonai szaklap beszámolója szerint a tábornok úgy nyilatkozott, hogy az országot ért támadásokra adandó válaszcsapás mikéntjéről az elnök és a védelmi miniszter dönthet, az ő dolga csupán az, hogy a lehetséges megoldásokat eléjük tárja. Véleménye szerint egyetlen lehetőséget sem lehet lesöpörni az asztalról, ha az Egyesült Államokat ért támadásra adandó válaszcsapásról van szó .

Mint arról mi is beszámoltunk, nem példa nélküliek az amerikai hadsereg hálózati infrastruktúrája elleni támadások, Chilton tábornok szerint a védelmi minisztérium ellen például naponta ezernél is több támadási kisérletet regisztrálnak. A kiberattakok célja elsősorban kémkedés, információszerzés és nem a számítógépes rendszerek megrongálása, lelassítása: az interneten keresztül ellopott adatok többek közt személyes és orvosi információkat tartalmaznak. Bár az eddig megszerzett információk nem kiemelten védett hálózatokról származnak, ettől még fontosak lehetnek. Chilton úgy véli, a behatolók közt épp úgy megtalálhatók unatkozó fiatalok, mint bűnözők, és adott esetben idegen államok megbízásából dolgozó hackerek is - bár konkrétan nem nevezett meg egyetlen országot sem. Mint elmondta, a katonai hálózatok biztonságát folyamatosan növelik, és megtámadásukhoz, feltörésükhöz egyre komolyabb, kifinomultabb eszközökre van szükség - olyan módszerekre, melyekre csak kitünően szervezett, megfelelő anyagi és szellemi lehetőségekkel rendelkező hatalmas szervezetek, vagy államok képesek.