Japánban GPS segítene meggátolni az influenza terjedését

2009.05.19. 11:35

A Japán Belügyi és Kommunikációs minisztérium idén ősszel  kezdi tesztelni azt a kísérleti rendszert, amely a GPS-el felszerelt mobiltelefonok segítségével folyamatosan figyeli a tulajdonos pozícióját és rövid szöveges üzenetben tájékoztatja arról, ha influenzával diagnosztizált személlyel találkozik.

A tervezett rendszerhez a mobilszolgáltatók pontosan tárolják azokat a helyeket, útvonalakat, melyeket ügyfeleik bejárnak. Ha az adatbázisban szereplő személyek bármelyike elkapja a betegséget, akkor a rendszer végignézi a tárolt útvonalakat és figyelmezteti mindazokat, akik a  közösen használt tömegközlekedési eszközön vagy nagyobb rendezvényeken találkozhattak a vírusgazdával. Az értesítő SMS nem csak azt azt tudatja a felhasználókkal, hogy hol és mikor futhattak össze az influenzával fertőzött személlyel, hanem egészségmegőrzési tippeket is ad majd.

A tesztben 2000, vidéki és városi környezetben élő önkéntes vesz majd részt. A kísérlet elsődleges célja, hogy ellenőrizzék a GPS rendszer pontosságát, megbecsüljék a várható költségeket és megtudják, mennyire hatékonyan használható egy ilyen rendszer fertőzések terjedésének megakadályozására.

Hogy egy ilyen rendszer hatékonyan működhessen a hatalmas Japán metropoliszokban, milliónyi olyan előfizető részvételére lenne szükség, akik beleegyeznek mozgásuk folyamatos követésébe, tárolásába.  A Japán minisztérium természetesen az adatvédelmi aggályokkal is foglalkozik, külön kutatás indul a személyes adatok megosztásával szembeni ellenszenv szintjének felmérésére.