Ausztrália: népbetegség lehet a videojáték-függés

Vágólapra másolva!
Az ausztrál Herald Sun lap beszámolója szerint a felnövekvő generáció tagjai közt olyan nagy számban fordulnak elő videojáték-függők, hogy az országban már-már népbetegségként kezelik a jelenséget.
Vágólapra másolva!

A pszichológusok szerint egyre nő az ausztrál felnőttek körében a videojáték-függők száma. A betegség extrém esetekben állások elvesztéséhez és házasságok felbomlásához vezet. A lap által hivatkozott statisztikák szerint az ausztrálok közel hetven százaléka szokott videojátékkal játszani, a helyi gamerek átlagéletkora pedig nagyjából 30 év.

Az ausztrál szakorvosok szerint a videojáték-függőség kezeléséhez nem rendelkeznek jól bevált megoldásokkal, de nincs kétségük afelől, hogy emelkedik a játékszoftverek függőinek száma - nyilatkozta William Campos pszichológus a Herald Sunnak.

Példaként beszámolt arról, akadtak olyan páciensei, akik napi 8-10 órát játszottak az ismert sokszereplős internetes szerepjátékkal, a World of Warcrafttal. A játékfüggők problémáját az orvosok annyira súlyosnak látják, hogy attól tartanak, hamarosan hasonló veszélyt jelent majd az emberekre, mint az alkohol vagy a cigaretta. Ezen kívül a tudósokat és orvosokat azzal vádolják, hogy nem lépnek fel kellő gyorsasággal a jelenséggel szemben. A Stanford egyetem tudósai egyébként már végeztek olyan kisérleteket, melyek azt mutatták, hogy a játék során olyan agyi területek aktivizálódnak, melyek a függőségért felelősek, de az Amerikai Orvosi Szövetség még nem döntötte el, hogy mentális betegségként kezeljék-e a videojáték-függőséget, miközben a kormányzati források felhasználhatóságának ez az egyik alapfeltétele.

Az ausztrál szórakoztatóipari és játékszoftver-készítő cégeket tömörítő iparági szövetségek visszautasítják a vádakat, mondván, a játékosokok többsége nem megszállottja a programoknak. A gazdaság válság ellenére Ausztráliában tavaly kétmilliárd dollárt költöttek videojátékokra, ami a 2007-es évhez képest másfélszeres növekedést jelent.