Műholddal vadásznak a drogkereskedőkre

Vágólapra másolva!
Műholdfotók segítenek lebuktatni a drogcsempészeket az amerikai és a mexikói határőröknek. A technológia kérdéseket is felvet, például hogy mennyire segítheti a hadsereg a rendőrséget - adta hírül a U.S. News.
Vágólapra másolva!

Műholdakkal figyelik az amerikai hírszerzők a mexikói határ környékén tevékenykedő drogkartelleket. Az űrbe telepített megfigyelőeszközök által megszerzett információt egy forrásból származó adatokkal vetik össze, és ezek segítségével próbálják követni a kartellek tevékenységét valamit kitalálni a csempészakciók időpontját - mondta Scott Zikmanis, a Nemzeti Térképész Hírszerző Hivatal (NGA) tisztviselője.

Ha a drogfutárok készülődését érzékeli a rendszer, a hivatal szólha a határ mentén tevékenykedő egységeknek. Zikmanis elmondta, hogy az ügynöksége már szolgáltatott információa az El Paso-ban tevékenykedő hírszerző hivatalnak, aminek fő feladata a drogkartellek megfigyelése.

Az akcióban katonai és kereskedelmi célú műholdakat is felhasználnak, ezért a külföldi eseményeket műholdak segítségével megfigyelő Nemzeti Térképész Hírszerző Hivatallal való együttműködés érdekes kérdéseket felvet is. Mivel a fotók egy része katonai forrásból származik, így komolyan el kell bírálni, hogy egyáltalán átadhatóak-e ezek az anyagok a rendészeti szerveknek.

Ráadásul az amerikai törvények szigorúan szabályozzák, hogy milyen körülmények között hajthat végre akciókat a hadsereg az ország területén belül. Minden ilyen tevékenyéséghez a Kongresszus hozzájárulása kell. Az American Civil Liberties Union polgárjogi szervezet aggodalmát fejezte ki a megfigyelésekkel kapcsolatban.