Ősszel csökkenhetnek a konzolok árai

Vágólapra másolva!
Az Electronic Entertainment Design and Research elemzőcég szerint a játékpiac alig öt százalékkal nő az idén. A gyenge piaci kilátások miatt a konzolok ára is várhatóan csökkenni fog: a Sony PlayStation 3-é és a Nintendo Wii-é egyaránt 50 dollárral.
Vágólapra másolva!

A Pacific Crest Securites elemzője a múlt héten úgy vélekedett, hogy a júniusi játékszoftver-eladások valószínűleg húsz százalékkal csökkentek. A visszaesés okai részben a vevők bizalmának elveszítésére, részben pedig a júniusi gyenge felhozatalra vezethetőek vissza - olvashatjuk a GameSpot cikkében.

Két másik üzleti elemző még sötétebb képet festett a játékpiacról az egész évre vonatkozólag. Az Electronic Entertainment Design and Research-nél dolgozó Michael Pachter és Jesse Divnich a szoftvereladások éves növekedésére vonatkozó előrejelzésüket 7 százalékról 5-re mérsékelték.

"Bár továbbra is úgy gondoljuk, hogy a gazdasági válságnak az iparág erősen ellenáll, mégiscsak pusztán öt százalékos növekedést jósolhatunk az idei évre" - hangsúlyozta Divnich. A két elemző szerint az okok az év eleji rossz kezdésre vezethetőek vissza, illetve arra, hogy továbbra sem várható jelentős javulás.

Pachter ugyanakkor meg van győződve arról is, hogy a konzolhardvergyártók (Sony, Microsoft, Nintendo) csökkenteni fogják gépeik árát az év második felében. A Sony várhatóan még október elsején lejjebb viszi a PlayStation 3 árát, és valószínűleg a Nintendo sem tudja majd tartani a Wii eladási rátáját árcsökkentés nélkül. Valószínűleg mindkét cég 50 dollárral mérsékli az árat, a Sony esetében pedig még olyan akciós csomagokra is számítani lehet majd, amelyekben ajándék szoftvert mellékelnek a konzolhoz.

A két elemző szerint a Microsoft is kénytelen lesz valamelyest kurtítani saját konzolja árát, ennek köszönhetően várhatóan ismét nőnek majd a szoftvereladások az Egyesült Államokban az év végén.