Vágólapra másolva!
Egy amerikai egyetem kutatói által kifejlesztett homokfutóját lézeres szenzoraival és egyéb csúcstechnológiás ketyeréivel akár vakok is képesek vezetni akár látó utasok segítsége nélkül is.
Vágólapra másolva!

A Virginia Tech kutatónak fejlesztéséről a TechRadar adott hírt: a négykerék-hajtású buggyt a főiskola robotikával és mechanikával foglalkozó laboratóriumának szakemberei fejlesztették ki. A szemek helyett lézeres távolságmérőkkel operáló jármű hangalapú kezelőfelületen kommunikál sofőrjével, s segít neki navigálni. Bár a technológia még csak kezdeti tesztfázisban létezik, a fejlesztési projektet kitűző amerikai vakok szövetsége így is komoly áttörésnek tartja megvalósulását.

Bár városi közlekedésre a jármű nem alkalmas, a tesztpályán már jól teljesített: a homokfutót tesztelő Wes Majerus szerint a kocsiba épített számítógép igen precíz utasításokkal szolgál sofőrjének, amelyeket sokkal hatékonyabban lehet értelmezni, mintha egy látó utas magyarázná, éppen merre kell haladni. A hangos tájékoztatórendszer mellett egyéb megoldások szolgáltatnak információkkal a látássérült sofőröknek: a sebességről a rajtuk lévő mellény vibrálásának mértéke ad tájékoztatást, arról pedig, hogy mennyire van eltekerve a kormány, ugyancsak hangos formában értesülhet a vezető.

Forrás: Virginia Tech

A kormány mögött ülő embereket emellett egy sűrített levegővel módosítható felületű, tapintható térkép tájékoztatja a közeli terepről és a közeli akadályokról. A Virginia Tech kutatói a homokfutót a jövőben elektromos hajtásúvá akarják átalakítani, a villanymotorral ugyanis csökkenthető a lézeres szenzorok működését negatívan befolyásoló rezgés.