Lángolnak és égetnek az iPodok

Vágólapra másolva!
Az egyik amerikai tévétársaság hosszas küszködés után jutott hozzá a fogyasztóvédelem túlmelegedő iPodokról szóló jelentéséhez. A dokumentum 800 oldalon keresztül taglalja azokat a baleseteket, amelyeket a túlhevülő, kigyulladó zenelejátszók okoztak Amerikában.
Vágólapra másolva!

A seattle-i Kiro televízió hét hónappal ezelőtt kérelmezte az amerikai fogyasztóvédelemnél (CPSC) az Apple zenelejátszóival kapcsolatos dokumentumokat, a gyártó jogászai azonban folyamatosan megakadályozták annak kiadását újabb és újabb beadványaikkal. A 800 oldalnyi feljegyzésből végül kiderült, hogy az újabb és régi típusú iPodokkal egyaránt voltak túlhevüléses problémák, és a készülékek sok esetben ki is gyulladtak. A CPSC összesen 15 olyan esetet jegyzett fel, amikor sérülést is okozott egy iPod.

A cég akadékoskodása a Kiro riporterével és a hivatallal szemben már csak azért is érthetetlen, mert mind az Apple, mind a fogyasztóvédelem azon az állásponton van, hogy arányaiban kevés, vagyis elszigetelt esetről van szó. Ezek azonban nem nyugtatták meg az áldozatokat: egy 14 éves lány édesanyja azt nyilatkozta, tűrhetetlen, hogy a gyártó nem foglalkozik vele, hogy gyerekeket égethet meg a zenelejátszó.

Az Apple csak tagadott

"Nem érdekelte őket, hogy a lányom megégette magát, és az sem, hogy más gyerekek is megsérülhetnek" - nyilatkozta Tamy Moonei a Kirónak. Az asszony karácsonyi ajándékba vette a gyermekének az iPodot, még 2007-ben. A készülék bekapcsolás után annyira felhevült, hogy a kislány kénytelen volt azonnal a földre dobni azt. "Mintha egy kemencébe nyúltam volna" - nyilatkozta az áldozat, Haylie Moonie, akinek így is hólyagos lett a bőre. Amikor az anya panaszt tett a cégnél, a gyártó képviselői letagadták, hogy tudnának a problémáról, noha a CPSC adatai szerint akkor már számos hasonló esetet feljegyeztek.

Voltak ennél veszélyesebb esetek is, például égetett meg egy forró iPod shuffle egy kocogót, robbant fel tinédzser zsebében, de okozott tüzet zenelejátszó turistahajón, és valakinek az ágyában is. Az áldozatokat főleg az bőszítette fel, hogy az Apple-től nem kaptak visszajelzést azzal kapcsolatban, milyen arányban okoznak balesetet a zenelejátszók, és mit tesz a cég annak érdekében, hogy orvosolja az ezekhez vezető problémát. A gyártóra egyébként jellemző, hogy bizonyos konstrukciós hibákat csendben, különösebb hírverés nélkül old meg a termékek módosításával, és ezek folyamatosan kerülnek piacra, a hibás, kifutó szériával párhuzamosan.

Átfogó termékvisszahívásra tehát mindeddig nem került sor a tűzveszélyes iPodok miatt az USA-ban, és a CPSC álláspontja szerint erre nincs is szükség. A fogyasztóvédelem szerint olyan kevés incidensre került sor a zenelejátszókkal kapcsolatban, hogy ez nem indokolt, és a hivatal szerint a gyártó legújabb típusú akkumulátorai már biztonságosak.

Japánban és Koreában is botrány

A nyilvánosságra került dokumentumokból azonban az is kiderül, hogy a korábbi szériák esetében a tűzesetek, vagy balesetek bejelentése után sem orvosolta azonnal a gyártó a problémát, és a Kiro TV szerint a legújabb típusú iPodok is veszélyesen túlhevülhetnek, viszont ez még nincs benne a CPSC nyilvántartásában.

A fogyasztóvédelmi jelentésről beszámoló Kiro és több más médium is ezért arra kéri az olvasóit, számoljanak be róla, ha megégették magukat az iPodjukkal. Az ilyen esetekről eddig csak bloggerek, fórumozók számoltak be elszórtan, a japán kormány azonban már figyelmeztette a vásárlókat azok után, hogy 14 hasonló, túlmelegedés okozta baleset volt az országban. A dél-koreai kormány sikeresen hívatta vissza az iPod nanók első generációs, 2005-ben és 2006-ban értékesített sorozatát a veszélyes akkumulátorok miatt.