Vágólapra másolva!
A Greenpeace aktivistái az idehaza leginkább a TJ Hooker című sorozatból ismert William Shatner bevonásával automata hangüzenetekkel bombázzák a Hewlett-Packardot, a cég kaliforniai központjának tetejére pedig óriási betűkkel felfestették: "veszélyes termékek".
Vágólapra másolva!

A Financial Times beszámolója szerint kedden a társaság Palo Alto-i főhadiszállásának tetejére mászott fel létrákkal felszerelkezve a zöld szervezet tizenhárom aktivistája, akik hatalmas betűkkel felfestették oda a "Hazardous Products", vagyis "veszélyes termékek" feliratot, amely egyben a társaság cégnevének rövidítésére (HP) is utalt. Az üzleti lap úgy tudja, a felirat felmázolásához nem mérgező, gyerekeknek szánt vízfestéket alkalmaztak, ami nem okozott károsodást az épületben, és a biztonsági szolgálat kijátszásával jutottak fel. Bár a rendőrség hamar kiérkezett a helyszínre, a HP végül nem tett feljelentést az aktivistákkal szemben.

A greenpeace-esek csoportja emellett az épületben lévő telefonok mindegyikére eljuttatott egy olyan automata hangüzenetet, amelyet az USA-ban főként a Star Trek sci-fi-sorozatból ismert William Shatner amerikai színész olvasott be, s amelyet bárki meghallgathat a szervezet honlapján. Ebben azt kéri számon a gyártón, hogy bár korábban megígérte, mégsem vonja ki a különböző káros anyagokat számítógépeiből: "Mérgező anyagoktól mentes számítógépet ígértek nekem 2009-re, azonban a Greenpeace-es barátaim azt mondják, 2011-ig kell várnom erre. Hogy is van ez?" - hangzanak Shatner szavai.

Forrás: [origo]
Ezt a feliratot festették fel az aktivisták

A zöldek felháborodását ugyanis az váltotta ki, hogy bár 2007-ben még a Hewlett-Packard azt ígérte, hogy 2009-től termékei mentesek lesznek a brómozott égésgátló anyagoktól (BFR), illetve a PVC-műanyagtól, ám idén ezt a céldátumot 2011-re halasztotta el. A környezetvédő szervezet tagjai korábban már felkeresték a HP kínai és hollandiai központjait, ahol olyan képekkel szembesítették a társaság dolgozóit, amelyek bemutatták, milyen környezeti károkat okoztak a termékeikben található toxikus anyagok Ázsiában és Afrikában. A BFR és a PVC használatát azért tartják problémásnak, mert bár a végfelhasználót nem érinti toxikus hatásuk, az eszközök hulladékfeldolgozásakor történő égetés során komoly környezetkárosító hatással bírnak, ráadásul a fejlett országok e-szemetét gyakran harmadik világbeli szegény országokba szállítják, így a szennyezés ezeket érinti leginkább.

Példát kellene mutatniuk

Azért pont a HP-t vették célba a Greenpeace aktivistái, mert a társaság a világ legnagyobb PC-gyártója, ezért magatartásával a kisebb vállalatokra is hatást gyakorol. A szervezet szerint azzal, hogy későbbre halasztja a mérgező anyagok kivonását a PC-kből, az egész iparágra hatást gyakorol, mivel olyan üzenetet közvetít a forgalmazók és versenytársai felé, hogy ezek problémáját nem is kell komolyan venni - nyilatkozta Casey Harrell, a szervezet kampánykoordinátora a Financial Timesnak.

Greenpeace havonta készülő zöld technológiai toplistájának