Védjegyek miatt perelik a Google-t

Vágólapra másolva!
A keresőóriást  egy indiai online házasságközvetítő cég perelte be azért, mert a cég védjegyeit képező keresőszavakat a Google a társaság riválisainak adta el, így azok a konkurenciához irányítják a látogatókat.
Vágólapra másolva!

A PC World beszámolója szerint az indiai Consim Info cég egy Chennai-i bíróságon keresetet nyújtott be a Google ellen. A társaság számos különböző indiai házasságközvetítő szájtot működtet, melyek mindegyikével más-más kasztot és helyi közösséget céloz meg. Ezek egyike például a BharatMatrimony.com címen érhető el, a működtetők pedig azt sérelmezik, hogy ha valaki a Google-on rákeres az oldalra, a keresőn a riválisok hirdetései is megjelennek. Ez egyébként fordított esetben is így van, a rivális oldalak találati oldalai mellett a Consim Info oldalai jelennek meg ajánlatban.

A Consim azt tartja sérelmesnek, hogy a Google hirdetési programja keretében lehetővé teszi azt, hogy harmadik felek megvásárolják a Consim védjegyét képező keresőkifejezéseket, amelyek segítségével saját oldalaikra irányíthatják a társra vágyó internetezőket. Ugyanakkor a felperes cég is megteheti ezt a riválisok keresőszavainak megvásárlásával.

A társaság azt akarja elérni, hogy riválisai számára ne lehessenek megvásárolhatók a keresőszavak, továbbá ne jelenjenek meg a riválisok hirdetései abban az esetben, ha az internetezők ezeket a kifejezéseket begépelve jutnak el egy találati listára. A PC Worldnek a Consim Info illetékese úgy nyilatkozott, az ügyben illetékes indiai bíróság már ideiglenes végzésben meg is tiltotta a Google-nek a fentieket, ám ezt az információt hivatalosan még nem erősítették meg.