PC lesz a jövő könyve

Vágólapra másolva!
Könyvszerű tábla PC-n dolgozik a Microsoft. A Courier nevű két érintőképernyővel felszerelt gépből még csak prototípus létezik, ám ha elkészül, megváltoztathatja a hordozható gépeket - adta hírül a Gizmodo.
Vágólapra másolva!

Az új készülék két körülbelül hét colos multitouch érintőképernyővel fog rendelkezni, rendszerét ujjal felrajzolt gesztusokkal, valamint tollal lehet irányítani. Mivel a Microsoftnál komoly hagyománya van a tollas navigációnak, a Courier esetében is ez az eszköz lesz a hangsúlyosabb beviteli mód. A tennivalók közé például úgy lehet majd átküldeni egy szöveget, hogy a felhasználó akkurátusan körberajzolja az elemeket.

Kézzel-tollal lehet hadonászni

Egy-egy gesztus több különböző utasítást is jelenthet az épp futó programtól, aktív képernyőtől függően. A Courier működését bemutató videón például az iPhone-ról már ismert kétujjas zoom funkciót nem csak nagyításra és kicsinyítésre lehet használni, hanem az egyes alkalmazásokból az asztalra való visszalépésre is.

A készüléken pont annyi gomb van, ahány az iPhone-on: a középső zsanéron található egy darab Home billentyű. A hardverek státuszát mutató ledek a kijelző karimáján kaptak helyet, onnan lehet leolvasni az akku töltöttségét vagy épp a wifi jel erősségét. A Courier kamerával is rendelkezik, ez az egyik kijelző hátoldaláról néz a világ felé. Töltőcsatlakozó nincs a kütyün, a Gizmodo tippje szerint a Palm Touchstone drótnélküli tápjához hasonló dokkja lesz.

Dobálni lehet a fájlokat

Ahogy a lenti videón is látható, az asztali környezet valamiféle fizikai modellel is fog rendelkezni, lehetővé téve, hogy a felhasználók egy gyors kézmozdulattal átdobhassanak képeket vagy neveket a címjegyzékből a másik lapra. Hasonló megoldásokat a cég kávézóasztal-számítógépén, a kísérleti megoldásokkal megtömött Surface-n láthattunk. A kávézóasztal bemutatása idején újdonságnak ható technológiák azóta bekerültek a Microsoft legújabb operációs rendszerébe, hiszen a Windows 7 az ígéretek szerint minden eddiginél jobb tablet támogatással fog érkezni.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=wutZdQeUO4eCnHVo
Nehéz elhinni, hogy Microsoft ötlet a Courier

A készülék használata nem a legegyszerűbb: több gesztust mellett néhány tollművelet is látható a bemutatón. Egészen biztos, hogy a felhasználóknak időre lesz szükségük a teljesen újfajta - talán csak a kísérleti InkSeine alkalmazásra emlékeztető - navigáció megtanulásához. A InkSeine-hoz hasonlóan a Courier is titkos belső fejlesztés eredménye, amit J Allard vezetett. Hasonló innovációs szakasz előzte meg a Zune-t, az Xbox-ot, ezekben szintén Allard volt a vezető, és ugyanígy rejtegették a közelmúltban kiszivárgott Microsoft szoftverboltot is. A titkokózás ellenére már korábban is kijutott egy prototípust bemutató videó a Microsoft műhelyéből, amit Codex néven emlegettek és minden bizonnyal a Courier előképének tekinthető.

Ismét divat a tablet

A Microsoft nem az első, aki kétképernyős, összehajtható tábla PC-ket ígér. Az IFA szórakoztatóelektronikai kiállításon az Asus is bemutatott hasonló, duplaképernyős kütyüt. A termék még az Asusnál sincs kész, csupán prototípust tettek ki a vitrinbe a vásáron, azt azonban már hajlandóak voltak elárulni, hogy 20-30 ezer forintba fog kerülni a készülék olcsóbb verziója.

Forrás: [origo]
Kövér iPodra várnak a rajongók

Tábla PC-t vagy legalább egy nagyra nőtt iPod Touch-ot várnak az Apple-től is a cég rajongói. Az elmúlt egy-másfél évben nem volt olyan Apple sajtótájékoztató, konferencia, fejlesztői esemény, ami előtt ne lepték volna el az internetet a készülő ultravékony Macet ábrázoló álomképek. A rajongóknak eddig minden egyes alkalommal csalódniuk kellett, a Mac OS X-et futtató, a remények szerint csak a képernyőn megjelenő billentyűzetet tartalmazó, az App Store összes alkalmazását futtatni képes kütyüt egyszer sem jelentette be Jobs.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=4HsS253ehWf3Th5K
Netezésre való tábla PC-t ígért a Techcrunch

Saját tablet tervezésébe kezdett a Techcrunch hírblog is. A 3-400 dollár körüli összegbe kerülő, netezésre kihegyezett készülékről egészen biztosan lehet tudni, hogy készül, a tervezés különböző állomásait rendre bemutatták. A legfrissebb tippek szerint 2009 novemberében lehet majd megvásárolni a készüléket, amit a netbookokból már untig ismert 1,6 gigahertzes Atom processzormag fog hajtani.

A Microsoft a kezdetektől jelen van

A Microsoft régen, a kilencvenes évek eleje óta kísérletezik különböző tollas beviteli módszerekkel. Először a Windows 3.1-ből készült az akkor pen computernek nevezett készülékekre szabott verziója, később a születő PDA kütyüket próbálta Windows-zal felszerelni a cég. A túl drága, és árához képest keveset tudó digitális asszisztensek mellé a 2001-es Comdex-en jelentette be Bill Gates a hasonló funkciókat ígérő, ám teljes gépre telepíthető tábla PC operációs rendszert. Ennek a vonalnak a logikus folytatása a most kiszivárgott Courier is. A témát részletesebben a kézírásfelismerés száz évét tárgyaló cikkünkben veséztük ki.