Atom tévék jönnek

Vágólapra másolva!
Optimistán tekint a jövőbe az Intel. A chipgyártó szerint 2015-re 15 milliárd internetes videót is kínáló tévékészülék fogja uralni a nappalikat, és nincs már messze a 3D tévézés sem.
Vágólapra másolva!

Egy 45 nanométeres technológiával készülő rendszerchipbe csomagolta össze az Intel a netbookokból ismert Atom processzor magját, a memóriakezelésért felelős elektronikát és a videók megjelenítéséhez elengedhetetlen grafikus magot is. Az 1,2 gigahertzes, korábban Sodaville kódnéven ismert rendszerchip villámgyors, 60 kép/másodperces sebességgel képes megjeleníteni a 1080p-s FullHD streameket, filmeket, illetve komoly 3D-s képességekkel is rendelkezik.

A tévé továbbra is az élet középpontjában marad, ám azt nézhetünk rajta, amit akarunk, és akkor, amikor jól esik - foglalta össze az Intel jövőre vonatkozó elképzeléseit Justin Rattner, a vállalat fő technológusa a cég San Franciscoban tartott fejlesztői fórumán.

A probléma nem csak abból áll, hogy az otthonokba eljuttassák ezeket a kütyüket. "Sokkal kifinomultabb módszerekre lesz szükség, hogy rendszerezzük a tartalmat és igény szerint biztosítani tudjuk azt. Az Intel Labs kutatói olyan újonnan születő technológiákon dolgoznak, amelyekkel az emberek olyan tévéműsort kapnak, amelyet akarnak, akkor és ott, ahol akarják." - mondta Rattner.

Forrás: [origo]
A 3D a jövő, csak nem tudni, mikor jön el

Az Intel emellett azon is dolgozik, hogy az interenetes tévékre elérhető legyen az Adobe Flash lejátszója. Ezzel a programmal a tévék képernyőjén megjelenhetnének a különböző információkat tartalmazó widgetek is. Azt azonban nem szeretné a szakember, ha a tévé lassan PC-vé válna.

Az Intel hat éve dolgozik az internetre kötött, widgetes felületű, internetes tartalmakat is megjelenítőt tévéken, ám a piac eddig nem kapta fel az ötletet. A chipgyártó másik hasonló álma a mobil internetes kütyük - mint például a Nokia N810-es apró tabletje -, a MID-ek, amik szintén nagyon lassan terjednek. Előadásában most új elemet vett fel a jövőt meghatározó, ám a mindennapokba csak lassan beszivárgó technológiák sorába Rattner.

A technológus szerint a következő nagy lépés a 3D televíziózás lesz. Az adatok továbbításához szükséges huszonöt rézvezetéket ma már ki lehet váltani egy szál optikai kábellel. Az új, több választást, jobb képet, és akár 3D-s megjelenést kínáló techológiák hamarosan elfeledtetik a régi tévéket - jósolta az Intel szakértője.