Vágólapra másolva!
A korábbi tíz méteresről két méter körülire növelhető a műholdas navigátorok pontossága az Európában beindított EGNOS szolgáltatás segítségével, amely a széles körben használt amerikai GPS-rendszer mellett szolgáltat kiegészítő információkat.
Vágólapra másolva!

A szolgáltatás az amerikai hadsereg által kifejlesztett, polgári célra ingyenesen használható GPS (Global Positioning System) kiegészítéseként működik, használatára a legtöbb mostanság vásárolt navigációs készülék alkalmas, a régebbi modellek azonban inkompatibilisek lehetnek vele. Legfőbb újítása, hogy a hagyományos GPS-ek tíz méteres helymeghatározási képességénél precízebb, horizontálisan egy-két méteres pontosságra képes a kiegészítő információk sugárzásával.

Kiegészítő információkkal pontosítja a GPS-t

Az úgynevezett európai geostacionárius navigációs átfedési szolgáltatás (EGNOS) jelenleg három műhold, mintegy negyven földi jelsugárzó állomás és négy irányítóközpont bevonásával működik. Az EGNOS jelenleg a legtöbb európai országban biztosít lefedettséget, később azonban a szomszédos országokra és Észak-Afrikára is kibővítenék szolgáltatásait. Jövőre lesz elérhető a repülőgépek landolását segítő, a korábbinál pontosabb magassági pozíciókat szolgáltató funkciója, illetve egy olyan vészhelyzeti riasztószolgáltatás is, amely hat másodpercen belül jelzi a felhasználóknak, ha a navigációs rendszerben bármilyen hiba következne be. A jelenlegi üzemben emberi biztonságot nem veszélyeztető célra lehet használni, a jövő évtől viszont akár már repülőgépek navigálására is alkalmassá válik.

Forrás: [origo]

Az európai GPS előfutára

Az Európai Bizottság közleménye szerint az EGNOS által biztosított pontosabb helymeghatározást többek között permetezőrepülőgépekben, automatikus útdíj-fizető szolgáltatások üzemeltetéséhez lehet majd használni, de akár a vakok tájékozódását segítő navigátorokat is lehet majd fejleszteni segítségével. A technológia azonban csak előfutára a Galileo nevű rendszernek, amely teljesen független lesz az amerikai műholdaktól: bár a 30 műholddal dolgozó Galileónak az eredeti tervek szerint már idén el kellet volna startolnia, finanszírozási problémák miatt fejlesztése megtorpant, várhatóan leghamarabb 2013-2014 tájékán lesz elérhető.