A kalózoktól féltik Dan Brown könyvét

Vágólapra másolva!
Nem jelenik meg e-book formában Dan Brown új regénye, a The Lost Symbol (Az elveszett jelkép) - mondta el Marco Schneiders, a Lübbe kiadó vezetője a frankfurti könyvvásár beharangozásakor. A kiadó attól tart, a kalózok úgyis feltörnék a másolásvédelmet.
Vágólapra másolva!

Schneiders ugyanis nem hisz az internetkalózok elleni védekezés hatékonyságában. Mint elmondta, nem szabad áltatniuk magukat: minden másolásvédelem csak annyira jó, amennyire a következő hacker, aki feltöri a kódot. Az új Dan Brown thriller e-book változatát a kiadó szerdán mutatta volna be az október 14-18. között zajló Frankfurti Könyvvásáron.

A licencdíjak is nagyon magasak - tette hozzá Schneiders, aki nem tartja komoly bevételi forrásnak az e-bookokat. "Nem gondolom, hogy a vevők a jövőben hordozható olvasóeszközökkel fognak mászkálni. Inkább várunk még egy keveset, és majd mobiltelefonon és iPhone-okon tesszük olvashatóvá a könyvet" - mondta el a kiadóvezető.

A Lübbe kiadó honlapján ingyenesen és legálisan elolvasható Az elveszett jelkép első tizennégy oldala, de a könyv több nagy részlete olvasható illegálisan az interneten. Schneiders szerint ezek egyáltalán nem tartoznak az olvasópróbákhoz, amelyek az olvasók kíváncsiságát hivatottak felkelteni. A Brown-esetek miatt a biztonság kedvéért a kiadó külön müncheni irodát alakított ki, amelynek feladata, hogy megakadályozza a lehetséges adatlopásokat.