Megoldás a robbanó akkumulátorok ellen

Vágólapra másolva!
Egy tajvani kutatók által kifejlesztett szigetelőanyag megakadályozza, hogy a zárlatos lítium-ion akkumulátorok veszélyesen túlhevüljenek és felrobbanjanak.
Vágólapra másolva!

Az utóbbi években egyre nagyobb problémát jelentenek a notebook- és mobiltelefon- vagy zenelejátszó-gyártóknak, hogy a készülékekbe helyezett nagy kapacitású lítium-ion akkumulátorok meghibásodás esetén túlhevülhetnek és felrobbanhatnak. A tajvani Industrial Technology Research Institute (ITRI) munkatársai egy Stoba nevű találmánnyal akadályoznák meg, hogy ez bekövetkezzen - írja a Reuters.

A kutatók az akkuk pozitív és negatív elektródjai közé helyezték a porózus anyagot. A Stoba rendesen nem befolyásolja az alkatrész működését, viszont ahogy az akkumulátor 130 fokosra melegedik, megszilárdul, és egy filmszerű réteget képez, leállítva ezzel az elektródák közötti reakciót. A szigetelőréteggel megbénított akkumulátor így nem melegszik tovább, és nem is tud felrobbanni. A zárlatos lítium-ion akkuk akár 500 Celsius fokra is felhevülhetnek, mondta el a hírügynökségnek Alex Pang, a kutatócsoport vezetője, így robbanás nélkül is sérüléseket okozhatnak.

A biztonsági anyaggal ellátott akkumulátorokból már több ezer darabot elkészítettek a tajvani tudósok, de sorozatgyártásba legkorábban 2010 elején kerülhet, mivel még kísérleteznek vele. Pang jelenleg a nagyobb mobiltelefon- és laptopgyártó cégeknél házal az új technológiával, amely mindössze 2-3 százalékkal drágítaná meg az akkumulátorok gyártását.