Kipróbáltuk a mobilnetes villanykönyvet

Vágólapra másolva!
Október elején jelentette be az Amazon kereskedőház, hogy a Kindle 2 e-könyv-olvasó kiszabadul az amerikai piacról. A 3G-s mobilnet kapcsolattal, hat hüvelykes e-papír kijelzővel feleszerelt kütyüt rovatunk is kipróbálta.
Vágólapra másolva!

Az Amazon előző, retró űreszközre hasonlító e-könyv-olvasója volt az első villanykönyv, amit rovatunk kipróbálhatott. Tesztelőnk három-négy órát játszhatott Tom Plunkett, a Gawker Media technológiai igazgatójának kütyüjével, és lenyűgözve hagyta ott a világirodalom összes művének elolvasását ígérő készüléket. Most az űrkorszaki dizájnt levető, gyorsabb, szebb és okosabb Kindle 2-t volt lehetőségünk kirpróbálni, hogy megtudjuk, méltó-e még a készülék a könyvek iPodja címre.

Elegáns, de csúszós kütyü

Anyagválasztásában rendkívül igényes az Amazon Kindle 2. A készülék hátlapja szálcsiszolt alumínium, az eleje fehér, az iPodokat vagy a teflonborítású HTC Herót idéző műanyag. A magát esténként teljes billentyűzetté álmodó apró gombsor belesimul a kütyü aljába, az oldalt található lapozógombok viszont rendkívül hangsúlyosak. Minden azt mondja, hogy fel kell venni a készüléket, megnyomni a következő lapot behívó gombot, ha az oldal aljára értünk, és fel se kelni a kanapéról, míg tart a könyv.

A Kindle 2-nek sikerült elkerülnie a rá leselkedő legkomolyabb veszélyt. Az egyszerű, maximum egy-két dologra használható céleszközből nem lett "kütyü". Tesztünk során próbáltunk elvándorolni a menüben, de igazából nincs hová menni benne. Három dolgon lehet állítgatni olvasás közben: kiválaszthatjuk a betűméretet a bolhabetűtől a nagyikompatibilisig terjedő hatfokozatú skálán, egy másik, háromfokún a margót állíthatjuk, és végül bekapcsolhatjuk az angol nyelvű felolvasást.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Vékonyabb egy füzetnék is a Kindle (további képek galériánkban)

Az elegáns alumínium hátlapnak csupán egy hátránya van: látványnak szép, de nem a legpraktikusabb anyag. A novemberi hidegekben az utcán sétálva kellemetlenül lehűlt a fémes felület. Nagyobb melegben sem ideális a hátlap, az izzadt ujjak meg-megcsúsznak, kényelmetlenné téve az gép markolását. A problémát megoldhatná egy csuklószíj, ám ilyet nem lehet a Kindle-re kötni.

Csak a legszükségesebbeket tudja

A készüléken látszik, hogy a tömegeknek tervezték. Nem tudja elforgatni a képet, a lapozógombok is úgy vannak elrendezve, hogy kizárólag függőlegesen tartva lehet őket kényelmesen elérni. A forgatás funkcióra amúgy ritkán is van szükség, főleg a fix oldalszélességű, nem újratördelhető PDF fájlok megjelenítésénél hasznos, amiket a Kindle amúgy sem tud megnyitni. Hiányzik az új betűtípusok hozzáadásának lehetősége is. Míg a Cybookra USB-n fel lehetett másolni betűkészleteket, a Kindle tulajdonos vagy beletörődik az egyfajta megjelenésbe, vagy választ egy hackelt betűcsomagot, és elkezd azzal kísérletezni.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Olvasószemüveg se kell mellé, tud óriási betűket (további képek galériánkban)

A használhatósággal azonban nincs gond. Villámgyorsan lehet váltani a szerző-cím-feltöltés dátuma szerinti listázások között a Kindle címlapján. A címek alatt azt is lehet látni, hogy körülbelül milyen hosszú a könyv, és hol tartunk az olvasásban. A kötetet megnyitva ez utóbbi információ pontosabban is megjelenik, a készülék megmondja hányadik oldalon járunk, és a könyv hány százalékát olvastuk. Ezek az adatok különösen akkor hasznosak, ha a készülék újraindul - a hétvégén végzett teszt során erre kétszer volt példa - és csak körülbelül emlékszik arra, hol tartottunk a regényben.

Könyvtárakba nem enged rendezni a készülék, az elolvasott könyveket azonban lehet archiválni: így nem tűnnek fel rögtön a címlapon. Az egyes kötetekből elérhetjük a készülék beépített értelmező szótárát is (ami természetesen angol nyelvű), csak a kurzort kell rávinni a problémás szóra.

Nicsak, ki beszél?

A beszédszintetizátor a készülék bejelentésekor komoly felháborodást okozott. Az amerikai írók érdekvédelmi szervezete, az Author's Guild tiltakozott is a funkció ellen, azt mondván, hogy az ingyen használható felolvasóprogram a hangoskönyvek eladásait fogja rontani. A szerzők aggodalma feleslegesnek tűnik. A beszédszintetizátor arra elég lehet, hogy egy különösen érdekes részt meghallgassunk a Kindle felolvasásában az autóban, a színészi játékkal, hangmérnöki munkával elkészített hangoskönyvekre azonban továbbra is lesz igény. A Kindle beszéde ugyanis művi - nem zavaróan, nem annyira, hogy a szöveg helyett arra figyeljünk, hogyan beszél a robotember, de érezni, hogy nem emberi a hang.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Elegáns, de nem túl célszerű a fémborítás (további képek galériánkban)

Az Author's Guild azt elérte, hogy a készülék ne tudjon minden regényt felolvasni. A Baen kiadótól letöltött ingyenkönyvnél nem kapcsolt be a korlátozás. Magyar kötettel nincs sok értelme kipróbálni a funkciót, az angol könyvekbe viszont megéri belehallgatni.

Galaxis Útikalauz könyvmolyoknak

A készülékben 3G-s modem is található, hiszen könyveket vásárolni online tudunk az Amazon boltjából. A Kindle-t megvásárló könyvbarátoknak ettől még nem lesz egy újabb telefonszáma, sem újabb telefonszámlája: az online üzemmód költségeit az Amazon állja, attól teljesen függetlenül, hogy végignetezzük a napot a web elérésében lassúcska készülékkel, vagy csak egyszer-egyszer töltünk le egy frissen megvásárolt könyvet 3G-n. A szép és egyszerű megoldással csak egy gond van: az óriási roaming költségektől tartva a cég több országban, köztük hazánkban is, letiltotta a Kindle kísérleti böngészőjét. A program maga működik, ezen keresztül lehet elérni a könyvesboltot is, azonban nem használható arra, hogy szabadon barangoljunk a weben. A magyar domainek alá eső címek betöltése helyett például csak egy hibaüzenet jelenik meg arról, hogy hazánkban a szolgáltatás nem elérhető.

A vásárlók szerencséjére a szűrésből kimaradtak szolgáltatások. Az angol wikipédia mobilos, csak néhány képet tartalmazó verziója például minden gond nélkül letöltődik a készüléken. A netkapcsolat nem túl gyors, viszont határozottan működik. A Kindle tulajdonos kabátzsebében vagy táskájában ott lehet a világ összes tudása, bármit megkereshet a szabad enciklopédiában, ha hajlandó néhány milliamper töltést feláldozni az egyébként végtelen kapacitású, érzésünk szerint lemeríthetetlen akkumulátorából.

Ezerhatszáz Egri csillagok fér rá

A versenytársakkal szemben a Kindle memóriáját nem lehet SD-kártyával bővíteni. A készülék 2 gigabájt beépített memóriával rendelkezik, ebből a felhasználó 1,4 gigabájtot pakolhat tele könyvekkel. A Cybook tesztünkben használt mérőszámmal élve, erre a területre 1600-szor lehetne felmásolni Gárdonyi Egri csillagok című művét (szemben a Cybook 433 példányos értékével). Még így is könnyen el tudjuk képzelni, hogy egy igazi könyvmoly nem éri be ennyi könyvvel. Viszont abban is biztosak vagyunk, hogy a Kindle memóriájába felmásolható igazán elsőrangú szakirodalom-gyűjtemény, útikönyvtár vagy több hétre elég kalandregény mindenkinek elég pár hétre.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Kikapcsolt állapotban híres írók képei jelennek meg a kijelzőn (további képek galériánkban)

Az Amazon szerint a könyvek készülékre juttatásának elsődleges módja a beépített mobilnet. A felhasználók buszozás közben, a parkban ülve is tudnak könyvet vásárolni a kereskedőház által üzemeltetett Kindle Store-ból. Az angolul nem olvasóknak, vagy az Amazon árait drágállóknak azonban arra is van lehetőségük, hogy USB kábelen töltsenek fel házilag készített vagy épp lekalózkodott köteteket.

Maroknyi formátumot ismer csupán

Másolásvédelemből csupán egy fajtát, az Amazon által használt AZW fájlokban használt DRM-et támogatja a készülék. Az e-könyv-olvasókért rajongó hackerek kidolgoztak módszereket, hogy a más boltokban vásárolt köteteket olvashatóvá tegyék a Kindle-n. Ezek a szoftverek azonban csak néhány bolttal működnek, használatuk pedig igencsak bonyolult. Egyetlen előnyük, hogy érintetlenül hagyják a másolásvédelmet, a kötetek tulajdonosai nyugodtan alhatnak.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Az alsó sávban jelenik meg a beépített angol szótár, ha kérjük (további képek galériánkban)

Minden probléma eltűnik, ha nem ragaszkodunk a védett irodalomhoz. A netről ingyenesen letölthető Mobipocket formátumú anyagok - ilyennel tele például a Baen Free Library - gond nélkül mennek a Kidle 2-n. A MEK-ből vagy a Digitális Irodalmi Akadémiából letölthető anyagok nem érhetőek el ebben a fájlformátumban, de a Mobipocket Creator nevű szoftverrel két kattintással átalakíthatóak a Kindle által is megnyitható e-könyvekké. A program segítségével még PDF-ből is lehet elfogadható minőségű .mobi fájlt gyártani. Ez a lehetőség azért különösen fontos a magyar felhasználóknak, mert áprilisi körképünk óta sem bővült jelentősen a hazánkban működő e-könyvesboltok száma. Az újonnan megnyitott üzletek pedig többnyire PC-n olvasható formátumot kínálnak, nem e-olvasóra valót.

Verdikt: még mindig nagyon drága

A Kindle 2-n látszik, hogy a tömegeknek tervezték a készüléket. Hiányzik belőle néhány olyan funkció, aminek a geekek valószínűleg örülnének. Nem lehet tizenpár méretben nagyítani a szöveget, nem adhatunk - vagy csak hackelve - új betűtípusokat a készülékhez. Cserébe a tervezők addig csiszolták a dizájnt, míg az összes lapozógomb az ujjak alatt nyugszik, amíg a készülékbe beépített teljes QWERTY billentyűzet tulajdonképpen nem is zavar, a 3G kapcsolat pedig remekül működik az egyetlen fontos célra: új könyvek vásáslására.

Az amerikai boltban még 259 dollárba kerül a készülék, de a szállítás és a vám hozzáadása után az Amazon már 335 dollárt von le a magyar vásárló számlájáról. A körülbelül hatvanezer forintnak megfelelő összegért igazán remek készüléket kapunk. A húsz-huszonöt papírkötésű könyv ára azonban még mindig soknak tűnik - akkor is, ha tudjuk, egy aktív könyvbarátnál fél év alatt behozná az árát.