Nyártól Skype-olhatunk a tévén

Vágólapra másolva!
A Panasonic és az LG lapostévéire költözik a PC-ken már bizonyított internetes telefonszoftver, a Skype. Az ingyenes hang- és videóhívásokat lehetővé tevő program a sci-fik egy régen ígért funkcióját hozhatja el a nappalikba - adta hírül a New York Times.
Vágólapra másolva!

A New York Times szerint a videotelefonok tévébe szerelése a készülékgyártóknak is jól jön. A cégek évek óta próbálnak kitalálni valami olyat, ami miatt lecserélik a felhasználók a pár éve beszerzett HD-felbontású készülékeiket, de eddig nem jártak sikerrel. A tavaly év elején bejelentett internetezős, widgetekkel kidekorálható készülékek például nem nyerték meg a vásárlók tetszését.

Az internetkapcsolattal is rendelkező tévék elterjedését várja a 2010-es évtől a Skype főstratégája, Jonathan rosenberg is. A netes készülékek eddig nem voltak túl népszerűek, mert jóval drágábbak voltak, mint a mezei, hálózati csatoló nélküli társaik, ráadásul a rajtuk keresztül elérhető tartalom is szegényes volt.

Forrás: Panasonic

A beépített Skype-ot futtató készülékekhez várhatóan egy-kétszáz dollárért lehet megvenni majd a nappali fény- és távolságviszonyaihoz kialakított speciális webkamerákat. A tévén telefonálóknak csak egy dologról kell lemondaniuk, amit PC-n lehet: míg beszélnek, nem folytathatják a filmnézést.

A program PC-s verziója is alkalmas már HD-felbontású videó küldésére. A nagy felbontású beszélgetéshez csupán egy tízezer forint alatti áron beszerezhető HD webkamera és egy legalább 1,8 gigahertzes processzort tartalmazó számítógép szükséges. A CES-en várhatóan még több, nagy felbontású jelet kibocsátó kamerát jelentenk be a gyártók, hogy legyen miből válogatniuk a videotelefonálni vágyóknak.