Digitális orr szimatolja ki a terroristát

Vágólapra másolva!
Német kutatók olyan elektonikus orrot fejlesztettek ki, amely repülőtereken segíthet rábukkanni a robbanószert magukkal csempésző terroristákat. A technológia nem csak az anyagokat, de az emberem mozgását is elemzi.
Vágólapra másolva!

A német Fraunhofer Institut munkatársai már prototípust is készítettek a robbanószert magukra applikáló terroristákat felismerni képes megoldásból, amellyel például repülőterek, vagy fontos épületek biztonsági rendszerének hatékonyságát lehet jelentősen javítani. A HAMLeT nevű intelligens rendszer ugyanis nem csupán érzékeny, elektronikus szenzoraival "szimatolja" ki a kabátba, cipőbe vagy bőröndbe rejtett robbanószert, akkor is riasztja a biztonságiakat, ha gyanúsan mozgó személyt észlel. A megoldás olyan érzékelőkkel tudja detektálni a robbanószereket, amelynek lapkáin kristályok vannak, melyek ha vegyi anyagokat érzékelnek, megváltoztatják rezgésük frekvenciáját, méghozzá minden anyag típusától függően más módon.

Emellett a rendszer egy másik modulja, egy lézeres letapogatókból álló érzékelőhálózat azt elemzi ki, hogy az érzékelt kemikáliák merre helyezkednek el, vagy milyen utat követett. A technológiát jelenleg a német honvédség teszteli, ahol a próbák során sikeresen felismerte a tömeg emberei közül a robbanószert maguknál tartó tesztalanyokat, bár még jócskán tökéletesíteni kell a megoldás által használt algoritmust annak érdekében, hogy lecsökkentsék téves riasztásainak számát.