Ma este Steve Jobs elhozza néktek

Vágólapra másolva!
Hiába rántja le a leplet Steve Jobs az Apple titokzatos táblagépéről ma este San Franciscóban, a globális pletykagépezet, az állítólagos kiszivárogtatók és a Photoshop-művészek az utolsó pillanatig nem bírnak magukkal, és ontják az információt. Már áttekinteni is szinte lehetetlen, ki mit vár az Apple-től: legalábbis egy kisebbfajta csodát.
Vágólapra másolva!

Az Apple tablet, másképpen tábla-PC körül hónapok óta egyre intenzívebben zajlanak a találgatások. A fórumok és weboldalak szinte izzanak a készüléket ábrázoló képektől, videóktól, és az informatikai lapok szerzői sem tudják megállni, hogy ne közölnék le időnként ezt vagy azt az információt, persze mindig hozzátéve: ez még egyáltalán nem biztos.

Noha az Apple már hetekkel ezelőtt beharangozta, hogy ma, vagyis 2010. január 27-én, magyar idő szerint este hétkor tart termékbemutatót, az internetezők még most sem tudtak teljes egészében lenyugodni a tablettel kapcsolatban. A készülékről annyi fotó és videó látott napvilágot mostanra, hogy már szinte összegyűjteni is lehetetlen őket. A hazai Apple-rajongótábor egyik vezéregyénisége, Sasvári "Angelday" Józsi, a Plastik.hu blog szerzője tegnap már egyenesen "kampánycsendet" hirdetett a bemutatóig.

Legszívesebben csak hátradőlnénk a fotelben egy nagy adag pattogatott kukorica mellett, hogy várjuk a magyar idő szerint este hétkor kezdődő Apple rendezvényt, amit a legnagyobb techblogok - például a Gizmodo, az Engadget és Crunchgear - kötelességszerűen percről percre frissített bejegyzésekben közvetít. (Hivatalos élő videostreamet az Apple pár éve nem ad a rendezvényeiről.) Tulajdonképpen csak azért vagyunk kénytelenek megtörni a kampánycsendet, amit egyébként szívesen betartanánk, mert az Apple ma esti eseménye alighanem újabb mérföldkő lesz a számítógép-ipar történetében.

Egyébként is jönnek a tabletek

Forrás: [origo]
Állítólagos kémfotó

Ne feledjük, az Apple továbbra sem ismerte el hivatalosan, hogy a táblagépet mutatja be, de ezt mostanra már fenntartások nélkül elhisszük. A cég mindig ügyesen vegyíti a titkolózást a kiszivárogtatással (legyen az utóbbi akár szándékos, akár szándékolatlan), és azok után, hogy minden egyes neves techblog és szaklap gazdag összefoglalót adott a táblagépről, nem valószínű, hogy kiábrándítaná a szakmát.

A táblagépet várók igazát erősítette persze az elmúlt hónapokban az is, hogy a konkurencia is az érintőképernyős technológiát használó notebookok, asztali gépek és tábla-PC-k egyre szélesedő választékával tervezik elárasztani a piacot idén, Steve Ballmer egyenesen egy ilyen kütyüvel a kezében nyitotta meg az idei CES-t, így ebből a buliból az Apple sem maradhat ki. A jól értesültek szerint persze az Apple-rendezvény nem csak a tabletről szól majd, hiszen, ahogy az lenni szokott, a cég a kisebb újdonságokat is ilyenkor süti el: várhatóan szó lesz tehát este az iPhone 4. generációs szoftveréről és az iLife szoftvercsomagról is, de ez utóbbi már tényleg csak a maceseket izgatja.

Azok után, hogy az Apple 2007-ben megreformálta az okostelefonok világát az iPhone-nal (látványos, emberbarát kezelőfelület és univerzális szenzorok + letölthető alkalmazások, igaz, ez később jött), most várhatóan valami hasonlóra készül a táblagéppel. Ugyan a szaksajtó már viszonylag sikeresen összeszedte, mit várhatunk a készüléktől - 10 hüvelykes érintőképernyő, letölthető könyvek és magazinok, forradalmian új kezelőfelület, 1000 dollár körüli árcímke -, azt nem igazán sikerült leleplezni, mi lesz az az elképesztő szolgáltatás, amivel az eszköz hódítani fog.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=BoxiFKXO0SLiAU3h

Egy szép koncepció: elképzelt Apple-tablet IKEA-katalógussal

Az internetezők előzetes elképzelései szerint a készülék egy nagyra nőtt, vékony, könnyű iPhone-szerűség lesz, amin biztosan nagyon jó lesz e-könyvet vagy magazint olvasni- de egyelőre ennyi. (Nekünk az eddig megismert Apple-szabadalmak közül a képernyőből kiemelkedő, majd oda visszasüllyedő billentyűzet tetszett legjobban, de ez valószínűleg túl drága technológia lenne ehhez az eszközhöz.) Azok után, hogy az iPoddal az Apple letarolta az amerikai digitális zenebizniszt, az iPhone-nal pedig az okostelefonos szoftverek piacát, persze logikus lépés lenne az e-könyvek feltörekvő piacába beszállni, és egy ütős riválist kihozni az Amazon Kindle nevű készülékének, de Jobs valószínűleg nem elégszik meg ennyivel. Valami extra még biztosan lesz benne, már csak azért is, mert hasonló eszközt egyszer már produkált a számítógép-ipar, igaz, még 2005-ben, a Microsoft vezetésével. Azt úgy hívták, UMPC, vagyis Ultra Mobil PC, és ugyan egy évig nagy izgalomban tartott mindenkit, mára szinte teljesen el is tűnt a piacról.

Jobs '83 óta tervezgeti

Igaz, amíg nem láttuk először, sőt, amíg nem vettük kézbe először az iPhone-t, azt sem tudtuk igazán megítélni, mi olyan nagy szám egy érintőképernyős telefonban. A csodavárásra viszont most kétségtelenül ráerősít, amit Michael Arrington, a TechCrunch blog alapítója vélt megtudni. Arrington szerint Steve Jobs úgy fogalmazott a géppel kapcsolatban: "ez a legfontosabb dolog, amit valaha is csináltam." A blogger-guru persze sietett hozzátenni, hogy ezt nem közvetlenül Jobstól hallotta, csak a környezetéből emlegették fel többen már többször is.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=bb8UyQVFumcDAnyK

A táblagép állítólagos reklámja, a ma esti esemény meghívójának színeivel

Tény, hogy míg az iPhone afféle last-minute projekt volt a Wired szerint - amely szintén a nevük elhallgatását kérő informátorokra hagyatkozva tárta fel az Apple-mobil sztoriját két évvel ezelőtt -, az érintőképernyős számítógép megalkotására több mint 25 éve készül Jobs. A készülékkel kapcsolatos pletykák ezért időről időre újra felmerültek, de a rendelkezésre álló technológia csak most ért el arra a szintre, hogy a mester megvalósíthatja álmát. Hogy mi volt az, ma este megtudjuk, addig is íme, egy utolsó merítés az internetes pletykaáradatból.

  • Azt már hetek óta tudjuk, hogy valószínűleg iPad, iSlate, iGuide vagy Magic Guide lesz a készülék neve.
  • A Flurry nevű elemzőcég szerint az Apple 50 táblagépre töltött le különféle iPhone-alkalmazásokat, leginkább játékokat és szórakoztató szoftvereket. A cég az Apple App Store szoftverek letöltéseit figyeli több száz fejlesztővel együttműködésben, és ennek alapján megállapította, hogy a titokzatos eszköz, amit Cupertinóban, a gyártó székhelyén próbálgattak, az iPhone OS jelenleg még nem létező, 3.2-es változatát futtatta. A Flurry emellett már beazonosított 4. generációs iPhone-okat is, ebből arra következtettek, hogy a táblagépre egy másik szoftververzió került. A cég spekulációit persze sokan vitatják.
  • A CNet szerint az Apple még az utolsó pillanatokban is alkudozik a könyvkiadókkal a tabletre szabott e-könyvek megjelentetéséről, amelyeket 9,99, 12,99 és 14,99 dolláros áron adna az iTunes-ban. A cég a fizetős iPhone-szoftverekhez hasonlóan a könyvek árának 30 százalékát tartaná meg.
  • Az amerikai lapok sokat foglalkoztak azzal is, melyik mobilnet-szolgáltató adja majd a nethozzáférést a készülékhez. A BusinessWeek szerint a cég partnere továbbra is a felhasználók által egyébként sokat szidott AT&T lesz, és nem a többek által hírbe hozott Verizon. Hivatalos megerősítés természetesen egyik cégtől sincs.
  • A Media Markt német Twitter-csatornáján ma reggel jelent meg egy bejegyzés, amely szerint az iPad március 1-től lesz kapható, és T-Mobilos hűségszerződéssel 499 euró, anélkól 899 euró lesz az ára. (Ez nagyjából egybevág 1000 dolláros árra vonatkozó amerikai tippekkel: az Apple-termékeknek általában ugyanannyi dollárba kerülnek, mint euróba, vagyis az USA-ban így 899 dollár lehet majd a hivatalos ár.) A tweetet persze sietve törölték az oldalról. Az áruházlánc egyébként csak közvetett információkkal rendelkezhet a tabletről, amelyek valószínűleg a német T-Mobile-tól származhatnak.