Tavasztól ön is vehet 3D-s tévét

Vágólapra másolva!
Valóra vált a sci-fi rajongók álma, megjelenhet a nappalikban a 3D-s tévé. A készüléket tavasztól kezdik forgalmazni Magyarországon. A térbeli képek élvezetéhez egyelőre drága tévé, speciális Blu-ray lejátszó és a néző szemeit a másodperc tört része alatt eltakaró okos szemüveg szükséges. Két éven belül azonban a mostani lapostévék áráért is lehet majd kapni 3D-set.
Vágólapra másolva!

3D-s filmfelvételeket a filmezés kezdete óta készítenek. Először a századfordulón próbálkoztak ilyennel, az első világháború közepére pedig már a két szem elé helyezett különböző színes lencsékkel operáló anaglif technológiát is feltalálták. A több mint száz évre visszatekintő, klasszikusnak számító megoldásnak az az előnye, hogy egy nagyon egyszerű felépítésű - papírkeretből és színes műanyaglapból álló - szemüveggel is meg lehet tekinteni a műsort. Az egyszerűségért azonban a kép- és a térérzet minőségével fizettek a nézők.

Lényegesen jobb eredményeket lehetett elérni a fény polarizációjával. A szintén szemüveges rendszert használó megoldásnál eltérő rezgésirányú fényt átengedő lencsék kerülnek a néző szemei elé, és többnyire két forrásból vetítik a képet, ami otthon a nappaliban nem oldható meg. Ez a módszer már képes jó minőségű, nagy felbontású kép létrehozására - remek példa erre az IMAX mozi -, ám a lapostévékkel nem kompatibilis.

A Panasonic által a napokban bemutatott plazmatévé alapú 3D-s technológia a cég szerint az összes eddigi problémát megoldotta. A rovatunk által is kipróbált, remek, bár furcsaságoktól nem teljesen mentes térélményt adó készülékek még a legvadabb szkeptikusokkal is elhitetik, hogy a jövőben 3D-ben fogunk filmet, sportközvetítést nézni.

Érintsd meg a képernyőt!

A Panasonic által kitalált megoldás a szemüveg lencséinek letakarásán alapul. A hatszáz hertzes képfrissítéssel dolgozó plazmatévék a két szemnek szánt képeket gyors egymásutánban, felváltva vetítik. Azért, hogy a megfelelő képkockát a tévénéző a megfelelő szemével lássa, egy infravörös jelekkel vezérelt speciális szemüveg felelős. A tévé egy másodperc alatt hatvan képet villant meg felváltva a jobb és bal szemnek. A jobb oldali kép sugárzásakor a bal lencsét sötétíti el az elektronika, a bal szemnek szánt kép esetén pedig a jobb lencsén nem lehet kilátni. A másodpercenkénti 120 képes sebesség miatt az agy nem érzékeli a villódzást - vagy legalábbis nem tudatosul -, hanem térbeli képként dolgozza fel a látottakat.

Forrás: [origo]
Még az SZTK-keret is befér a 3D szemüveg alá

A gyártó szerencsére nem feledte a rövid- és távollátókat sem, a 3D-s tévézéshez szükséges speciális szemüveget nem csak kontaktlencsével lehet viselni, fel lehet venni a hagyományos szemüvegekre is. Ezért cserében a lencse eléggé kiugrik, az orr közepére esik a készüléket megtámasztó nyeregrész. Az eredmény furcsa, az extrém sportok világát megidéző formát eredményezett.

Elpirul, ha fotózzák

Az infravörös vezérlés miatt a Panasonic berendezése érzékeny a különböző fényhatásokra. A cég szakemberei szerint az oldalirányból érkező fénysugarak zavarhatják a szemüvegek érzékelőit. Hasonló hatással jár az is, ha a tévés szobában elsütnek egy vakut. Ilyenkor a képek felcserélődnek, a 3D-s látvány szétesik egy pillanatra, olyanná válik, mintha szemüveg nélkül néznénk a szellemképes adást.

Forrás: [origo]
Lassan elkezdhetünk barátkozni a 3D logóval

Nyugtalanító, mert tudatosan nehezen észrevehető újdonság a felvételek tökéletes élessége is. A bemutatókban szereplő filmek az operatőr orra előtti területtől a messzeségbe vesző távoli háttérig egyformán élesek. A nézőt nem sok minden segíti abban, hová is kell fókuszálnia tekintetét. A jelenség nem zavaró, ha kevés a mozgás, ha a színészek jelzik, hol van épp történés a képernyőn. Azonban egy sportközvetítést nézve könnyen érezhetjük úgy, hogy különböző síkok mentén elrendezett, nagyon természetellenes mozgást nézünk. A műsor nem valódibbnak, hanem megcsináltabbnak hat a térbeli látvány miatt. Ezen pedig az sem segít, hogy a kapu felé közelítő labda időnként kigurul a képből, és eltűnik.

Mire jó a 3D-s kép?

Szerencsére a zavaró effektus eltűnik, ha továbbkapcsolunk másik csatornára. Ami a fociközvetítésnél zavaró, az remekül fest, mondjuk, a téli olimpiát nézve. A kanyarodó sportoló lécei által felcsapott hó elől még el is hajolunk - biztos, ami biztos - annyira igazinak tűnik, amit a technológia hazudik a szemeinknek és az agyunknak. Furcsa módon a legnagyobb hatása a tájképeknek, a nagylátószöggel felvett panorámáknak van. Az olimpia megnyitójának 2008 dobosa már sima HD minőségben is lenyűgöző látvány, a 3D által hozzáadott plusz mélység, valóságérzet pedig valóban a szobába varázsolja az ünnepséget.

Forrás: [origo]
A ráadás szemüvegekért körülbelül 30 ezer forintot kérnek majd

A 3D-s tévézés tehát működik, csak meg kell tanulnunk, mit kezdünk vele. Máshogy kell majd komponálni - mondta a bemutató után Stark István, a Panasonic balkáni régiójának vezérigazgatója -, hogy semmiképp ne nyomják a nézők arcába a képeket. A 3D elterjedésével párhuzamosan újra kell gondolni, mire használjuk a technológiát - mondta a vezető. Stark szerint az Avatar legnagyobb érdeme, hogy James Cameron visszafogottan tudott bánni a technológiával, így nem ment a film rovására a 3D-s lehetőségek bemutatása.

Hol van a tartalom

A megfelelő megjelenítő mellett a 3D-s tartalmat hordozó Blu-ray lemezeket olvasó lejátszóra, új HDMI kábelre és persze filmre van szükség. A bemutatón kiállított készülékek többségén még ironikusan a lemez hiányáról árulkodó No Disc felirat világított, a kijelzőkön pedig a karácsonyi szezon legnagyobb slágerének számító Avatar különböző jelenetei futottak. Pedig ennél már jóval több tartalom érhető el 3D-s készülékekre. A pekingi olimpián már ott figyeltek a pálya szélén a dupla optikával felszerelt kamerák, és más sportversenyeken is feltűntek a térbeli képet rögzítő eszközök.

A 3D-s Blu-ray lemezek megjelenésével nem kell majd rögtön lecserélni a régi olvasókat. A legtöbb lemez tartalmazni fogja a film hagyományos, kétdimenziós verzióját is. Kivételt csupán azok a művek képeznek, ahol a rendező úgy döntött, hogy külön változat készül a hagyományos megjelenítőkre, olyan, ami a kizárólag 3D-s trükköket tartalmazó jeleneteket nem tartalmazza. Ezeknél külön kell majd megvenni a két változatot, ha egyszer bekerül a nappaliba a 3D-s tévé. A lemezek mellett 3D-s adást lehet majd fogni műholdról vagy kábeltévén is.

Tavasszal jön Magyarországra a 3D-s tévé

Várhatóan tavasszal érkeznek meg a magyar boltokba a gyors képfrissítésű, 3D-s anyagok megjelenítésére is alkalmas Panasonic plazmatévék. A pontos dátumot azonban még nem tudta közölni a hazai Panasonic képviselet. Abban biztosak lehetünk, hogy a 3D-s megjelenítők ára nem lesz a hagyományos plazmák duplája, ám egy 30-40 százalékos különbségre lehet számítani. Jelenleg a legolcsóbb, ötvencolos full HD felbontású Panasonic plazmatévéért 280 ezer forintot kell kifizetnie a vásárlónak, a 165 centiméteres képátlójú csúcskészülékért pedig 2 millió forintot kérnek.

Az alapcsomag két szemüveget fog tartalmazni, a továbbiakat külön kell megvásárolnia a térbeli mozizásra vágyó felhasználónak. Ez a felszerelés elég ahhoz, hogy kettesben le lehessen ülni megnézni az esti filmet, vagy hogy a gyerekek délután beüljenek valami ismeretterjesztő csatorna elé, azonban a közös mozizáshoz vagy meccsnézéshez már kiegészítő szemüvegeket kell venni. A készlet bővítése nem lesz olcsó mulatság, a további okulárékat várhatóan száz euró feletti áron lehet majd megvenni, azaz minden új néző közel 30 ezer forintba kerül. A cég azt várja, hogy 1-2 éven belül annyit csökken a 3D-s tévék ára, hogy az árérzékenyebb vásárlók számára is megfizethető legyen a technológia.