Százmillió gigabájt kerülhet az új memóriakártyára

Vágólapra másolva!
Egyelőre még csak a tervezőasztalon, és specifikációkban létezik, de a készülő új, 5.0-s CompactFlash memóriakártya szabványának leírása szerint a szabvány elméletileg akár 144 petabájt adat raktározását is lehetővé teszi.
Vágólapra másolva!

A gyakorlatban a legújabb, SDXC formátumú memóriakártyák legfeljebb 64 gigabájtos változatban kaphatók, elméleti maximumukat pedig 2 terabájtban, vagyis több mint kétezer gigabájtban határozták meg.

A napokban azonban a rivális formátum, a leginkább profi digitális fényképezőgépekben használatos CompactFlash technológia mögött álló iparági szervezet bejelentette, hogy a szabvány új, 5.0-s verzióját már úgy tervezték, hogy annak elméleti adattárolási maximuma mai szemmel végtelennek tekinthető, 144 petabájtot, vagyis 151 millió gigabájt adatot tesz ki, ami több mint 32 millió dvd tartalmának felel meg.

Sajnos a rossz hír az, hogy mint az SDXC, mint pedig a CompactFlash 5.0 esetében ezek a paraméterek elméleti maximumot jelentenek, azaz ennél nagyobb adat biztosan nem fér majd a jövő memóriakártyáira sem, azonban még biztosan kell párat aludni, míg a való életben is elérhető lesz ez a kapacitás, ami valószínűleg jó darabig elegendő is marad.