Szélütés utáni felépülésben segít a virtuális valóság

Vágólapra másolva!
A virtuális valóságban lefolytatott játékok segíthetnek abban, hogy szélütés után javuljanak a páciensek motoros funkciói - közölték csütörtökön egy kisebb tanulmány eredményét az Amerikai Stroke Társaság éves konferenciáján.
Vágólapra másolva!

A kutatást vezető Gustavo Saposnik szerint tanulmányuk az első, amely bizonyította, hogy a Wii játéktechnológiát használó virtuális valóság alkalmas és biztonságos eszköz lehet szélütés után a motoros funkciók javítására.

A vizsgálatban húsz, szélütésen átesett páciens vett részt virtuális vagy valós játékokban. Véletlenszerűen vagy teniszeztek és főztek a Wii-játékban, vagy kártyáztak és fából készült építőhasábokból raktak oszlopot. A főzést imitáló játékban virtuálisan kellett krumplit darabolni, hagymát tisztítani vagy húst szeletelni. A játékfeladatokat nyolc órán át végezték az önkéntesek, két héten át.

A torontói Szent Mihály Kórház kutatói jelentős javulást tapasztaltak azoknál a pácienseknél, akik virtuális játékokat játszottak. Nem csupán kezük kis és nagy mozgásainak koordinációja lett jobb, de gyorsabbá is váltak, és szorításuk erőssége is javult a teszt végére.

A kutatók úgy vélik, a siker annak tudható be, hogy a játékrendszer a hagyományos rehabilitációs módszer elemeit tartalmazza: ismétlődő, nagy intenzitású feladatokat és olyan tevékenységet, amely aktiválja az agy újraszerveződésébe bevont idegsejteket.