Szoftverhiba miatt lehet késésben az Apple iPad

Vágólapra másolva!
Az Apple március közepe helyett április 3-ára tolta ki az új csodakütyü megjelentetésének időpontját, mivel nem készültek el időben a szoftverével.
Vágólapra másolva!

A korábbi hírek szerint a kínai hardvergyártónál voltak kapacitásbeli gondok, ezért a tervezettnél kisebb készletet tudott volna leszállítani a cég. Az Apple ázsiai partnere, a Hon Hai azonban cáfolta, hogy náluk lenne a gond, az iPad késését így már csak egy dologgal lehet magyarázni: a szoftver fejlesztésének nehézségeivel.

Az Inquirer és a Daring Fireball ugyan továbbra is csak találgatja, hogy ez lehet a dolog hátterében, de a gyanút erősíti, hogy az Apple-nek az OS X legutóbbi verziójával is voltak gondjai. Ugyan az iPad, amennyire azt tudni lehet, több éves tervezgetés és fejlesztés eredménye, elképzelhető, hogy a programozók mégsem lettek készen az iPhone OS erre átírt változatával.

Az iPadre egyelőre csak előrendelést lehet felvenni az Apple weboldalán, és április elején is csak a wifis változat jelenhet majd meg. A drágább, 3G-s mobilnetezésre alkalmas készülékekre még további hónapokat kell várni.

Mobilnet iPhone-nal sem megy majd rajta

Az új modell első reklámjai vasárnap futottak le az amerikai ABC televízióban az Oscar-gála szünetében, ahol maga Steve Jobs is megjelent, és ez a reklám tette elsőként hivatalossá az április 3-ai megjelenést. Maga a tévészpot, csakúgy, mint maga a készülék, nem váltott ki túl sok lelkesedést a techbloggerek körében. Az iPad-körüli felhajtás a premier közeledtével így is újraéledni látszik, többségében vannak azonban a fanyalgó hangok. A legtöbben még mindig a Flash megjelenítését hiányolják a készülékből, de sokak elégedetlenek a DRM-mel védett könyvolvasón és a nem szabványos SIM-kártya használatán is a 3G-s változatban.

Az elmúlt héten váratlanul kiderült az érintős táblagép egy újabb hiányossága. A Computerworld összefoglalója szerint Steve Jobs egy svéd blogger kérdésére válaszolva árulta el, hogy a wifis iPaddel azt egy iPhone-nal vezeték nélkül összekötve (tethering) sem lehet majd 3G-n netezni, pedig ezt a lehetőséget sokan várták volna a modelltől, akik azt kiegészíő mobileszköznek szánták volna a már meglévő telefon mellé.