Autókat állított le a kirúgott hacker

Vágólapra másolva!
Egy texasi autókereskedésből kirúgott dolgozó sajátos módon babrált ki a volt munkahelyével, és száz korábbi vásárlóval. Az interneten keresztül aktiválta a kocsik indításgátlóját, a tulajoknak pedig fogalma sem volt, miért nem működik az autójuk.
Vágólapra másolva!

A Texasban élő Omar Ramos-Lopezt a hatóságok azzal vádolják, hogy egy korábbi kollégája jelszavával behatolt volt munkáltatója, egy helyi autókereskedés számítógépes rendszerébe. A húszéves férfi az interneten keresztül több mint száz vásárló gépjárművét tette elindíthatatlanná az indításgátló távolból történő aktiválásával. A férfi emellett az autók kürtjét is ki tudta kapcsolni a világhálón keresztül, megfelelő jogosultságok birtokában.

A pórul járt autótulajdonosok otthon, vagy a munkahelyükön ragadtak, elképzelésük sem volt, mi történhetett nemrégiben vásárolt járműveikkel - a legtöbben rögtön autómentőt vagy szerelőt hívtak ki. A Texas Auto Center főnöke elmondta, hogy a törlesztőrészletet nem fizető vásárlók elleni fellépésként minden eladott gépkocsit olyan GPS-szel ellátott védelmi rendszerrel látnak el, amelyen keresztül az autók indítása a távolból blokkolható, valamint a kürtöt is be és ki lehet kapcsolni.

Ugyanakkor a kereskedés vezetője ígéretet tett arra, hogy extra biztonsági lépéseket foganatosítanak annak érdekében, hogy a jövőben ne fordulhasson elő hasonló eset. Mint az később kiderült, Ramos-Lopezegy hónapon át szórakozott a cég számítógépes rendszerével, illetve az ügyfelek járműveivel, melynek nyomán számos hibára bukkantak az ügyfelek, illetve megszaporodtak a panaszok a korábban vásárolt autók kürtjére is. A kihallgatás során kiderült, Omar Ramos-Lopez nem érzi magát bűnösnek, ártalmatlan tréfának gondolta tetteit.