iPad: kipróbáltuk és tetszik

Vágólapra másolva!
Folytatódik a kanapé-számítástechnika évtizede: a már elég kicsi, de még mindig nagyon laptopszerű netbookok után újabb kütyüvel próbálják meg emberszerűbbé tenni a számítástechnikát. Az Apple iPadje tökéletes kijelzővel, gondosan összerakott programokkal próbálja a fotelhoz láncolni a szórakozni vágyókat. Kipróbáltuk, milyen érzés iPad-tulajnak lenni.
Vágólapra másolva!

Boltokba kerülése után két nappal kipróbáltuk az év legjobban várt eszközét, az Apple kézbe vehető, érintőképernyős kezelésre tervezett tábalgépét. Az iPhone-nál már megismert kezelőfelület továbbgondolásával, pontosabban a notebookhoz méltó méretű képernyőből adódó változtatásokkal elsőre egy túl nagyra nőtt okostelefonnak látszik az iPad, pedig több annál: sokkal inkább az első olyan személyi számítógép, amihez nincs billentyűzet és egér, mégis használható arra, amire a legtöbb felhasználó szánja a hasonló kategóriás informatikai eszközöket.

Az iPad bejelentése óta eltelt hetekben mindennek kikiáltották az Apple legújabb csodakütyüjét. Tesztünk során kiderült, hogy a várakozások egy része eltúlzott volt. A táblaszámítógép nem menti meg a sajtót, várhatóan nem győzi le az Amazon Kindle-t, de ettől függetlenül az Apple nagyot alkotott. Elkészült az eddig legkényelmesebb internetező, információkezelő eszköz.

Minden térkép ilyen legyen!

Nem találták még ki azt a készüléket, amin a Google Maps igazán rosszul festett volna, de az iPad tűéles képernyője még képes javítani is a már megszokott zoomolós térképélményen. Az A4-es lap méretű felület elég nagy ahhoz, hogy a város nagyobb darabjait nézzük át. Tervezgetés közben nem csak az van a szemünk előtt, hogy hová megyünk, mi lesz az utolsó kanyar a célhoz való megérkezés előtt, hanem azt is ki lehet találni, hol lehet parkolni, ha a környéken nincs hely.

Forrás: [origo]
Térképet böngészni zseniális a táblagép

Egyszerű, mégis remekül működő trükk, hogy a térképes alkalmazásban nem a szokásos, a képernyő jobb felső sarkában elhelyezett gombokkal lehet nézetet váltani. A légifotó, domborzati és hagyományos térkép között a kijelző felkunkorodó jobb alsó sarkát "felhajtva" elérhető menüben lehet kapcsolgatni.

Szafarizás az interneten

Jó munkát végzett az Apple a böngészővel is. A több böngészőfület is kezelni képes Safari villámgyorsan hozza be az oldalakat - szerencsére a tesztre kölcsönkapott iPad nem szenvedett a wifis szériahibától - remekül jeleníti meg őket, akadásmentesen zoomol, a táblagépen működő iPhone-os operációs rendszer remek érintésfelismerésének hála pedig még a legkisebb linket is könnyen tudjuk kattintani.

Forrás: [origo]
Térdnek támasztva használható, ahogy Steve is mutatta

A több lap kezelését nem az asztali böngészőkön megszokott fülekkel oldották meg a fejlesztők - ez túl sok területet vett volna el a képernyőből - hanem a Mac OS X-ből ismerős, az ablakokat szétugrató, majd visszarendező Exposé funkciót költöztették be a Safariba. A megfelelő ikont lenyomva a felhasználó szeme előtt terem az összes nyitott weboldal egy-egy apró ikonná összenyomva. Itt lehet váltogatni a weblapok között, a már nem szükséges oldalakat pedig az ikonok sarkán levő X gombbal be is lehet zárni.

Az iPad hosszú pillanatokra képes elfeledtetni azt, hogy a készüléken nem működnek az Adobe Flash technológiáját használó játékok, videolejátszók és egyéb tartalmi elemek. A külföldi videomegosztók nagyrészt elkészítették az iPaden is működő verzióikat, Honfoglalót viszont nem lehet játszani a táblaszámítógépen.

Egy, csak egy alkalmazás van talpon

Az iPad sokat emlegetett korlátja - amit az iPod Touch- és iPhone-tulajdonosok már ismerhetnek -, hogy a készülék egyszerre csak egy programot tud futtatni. Ez alól csak a háttérzene a kivétel, az bármikor bekapcsolható, minden alkalmazással együtt tud működni.

Nagyon bíztunk abban, hogy valamilyen webes chatszolgáltatást használva képesek leszünk egyszerre böngészni és beszélgetni a barátainkkal egy másik böngészőfülön, de csalódnunk kellett: az üzenetablakok csak akkor frissültek, amikor rájuk pillantottunk, értesítés nem érkezett arról, hogy barátaink válaszoltak.

A napi használat során bizony előfordulhatnak más olyan helyzetek is, amikor zavaró párhuzamos programfuttatás lehetőségének hiánya, a programok közötti ide-oda kapcsolgatás: ha például egy e-mailbe illesztenénk egy webes linket, amit meg kell keresni, vagy webezés közben találunk olyan oldalt, amit megosztanánk ismerőseinkkel a Facebookon, ezt csak elég sok kapcsolgatás árán érhetjük el. Nem lehetetlen, de nem is kényelmes, és ennek furcsa módon éppen az iPad gyönyörű, animált kezelőfelülete a fő oka: minden váltásnál végig kell várni az egyes programok indulásához és bezárásához kapcsolódó mozgásokat.

Nem e-könyv, de majdnem annyira jó

Gyönyörű e-könyv-olvasó programot készítettek az Apple programozói az iPad-hez. Az iBooks könyvespolcra emlékeztető barna felülettel, animált, a valóságra a megtévesztésig hasonlító lapozáseffekttel, és remek beépített könyvesbolttal próbálja belopni magát a felhasználók szívébe. Az elképzelés egészen sokáig működik. A szoftverhez kapott Micimackó-kötetet öröm lapozgatni, a színes illusztrációk vonzzák a tekintetet. Probléma csupán egy van, bármennyire gyönyörű az Apple szoftvere, bármennyire a legjobb minőségű kijelzőket szerelték az iPadekbe, a háttérvilágítás miatt részben mégis megmaradt a monitorról olvasás érzete. Rövid tesztünk alatt nem volt lehetőség annak kipróbálására, hogy húsz vagy ötven oldal után kezdi-e el fárasztani a szemet a kijelző, de ez valójában lényegtelen is - egy idő után biztosan rosszabb lesz így olvasni, mint hagyományos vagy e-papírról. Az viszont fontos, hogy emiatt az iPad mellett továbbra is marad hely a piacon egy olcsó, e-papíros kijelzővel felszerelt olvasónak is.

Forrás: [origo]
Még alacsony fényerőn is nagyon világít a kijelző

Használat közben derül ki, hogy az Apple sokkal kevésbé zárt rendszert hozott össze, mint vártuk. Az iBooks nem csak a cég boltjából megvásárolt e-könyveket hajlandó megnyitni, hanem bármelyik, az iPadre feljuttatott, másolásvédelem nélküli Epub-formátumú könyvet el lehet vele olvasni. A magyar felhasználók ettől még nem kerülnek jobb helyzetbe, nagyon kevés magyar regénynek készült el az iPaden is olvasható verziója, ám a tudat megnyugtató, hogy bárki nekiállhat majd legyártani a lejárt jogvédelmű alkotások Epub-verzióját. Karnyújtásnyira, erősebb elhatározásnyira van tehát az Apple táblaszámítógépétől a Jókai-összes, a költők összes versei, bármely magyarul írt irodalmi mű, csak valakinek le kell ülni, és át kell konvertálnia a Magyar Elektronikus Könyvtárból letölthető fájlokat.

Forrás: [origo]
Nyelvtanulóknak segíthet a beépített szótár

A fájlok felmásolásáért természetesen az iTunes felelős. Az újabb verziókba beleépített fájlmegosztási lehetőséget segítségül hívva az alkalmazásokhoz fájlokat lehet rendelni. Ha a kütyüre vásároltunk PDF-olvasót, akkor máris lehet rá PDF-eket áttölteni, ha van a kalóz képregények .cbr formátumát ismerő szoftverünk, akkor szemvillanás alatt fel lehet juttatni a készülékre az olvasnivalót. A módszer nem a legkényelmesebb, az iPad-del megcélzott felhasználók valószínűleg ritkábban fogják használni, de a lehetőség adott.

Nagyon igyekeznek az újságok

A külföldi újságok szemmel láthatólag hatalmas energiát fektettek abba, hogy az iPades megjelenésük a lehető legjobb legyen. A Bloomberg néhány kattintás után elérhető pénzügyi grafikonokat, gyorsan átgörgethető tőzsdeinformációkat és elemzéseket kínál. A legjobb e-újságot előállító BBC pedig rovatonként ki és bekapcsolható, saját magunknak szerkeszthető hírlapot készített.

Forrás: [origo]

Nem csak becsomagolt weblap, komoly program a BBC alkalmazása

Egyedül a Los Angeles Times programja mutatta ki a foga fehérjét, a szoftver már a lap ingyenes cikkeinek böngészését sem engedi regisztráció nélkül. A teljes lapszámot pedig csak akkor olvashatjuk el, ha kifizetjük a heti pár dolláros előfizetési díjat.

Az összes olvasós alkalmazás él, sőt valósággal lubickol abban a lehetőségben, hogy az iPad kijelzője hatalmas. Kéthasábos címlapokból, háromhasábos cikkekből, és teljes képernyőre kinagyítható fotógalériákból, videós anyagokból állnak össze az újságok.

Nem beszél magyar

Az iPad még nem kapható hazánkban, ennek megfelelően hiányzik a beállítások közül néhány magyar szemmel fontos részlet. A meglepően kényelmesen használható érintőbillentyűzetről nem érhető el az összes ékezetes betű - ezek elővarázsolása egyébként is kényelmetlen, az ékezettelen betűt kell hosszasan nyomva tartani, hogy választhassunk az ékezetes verziók közül - illetve az operációs rendszer sem beszél még a nyelvünkön.

Forrás: [origo]
A billentyűzeten nincsenek az ékezetek

Az iPadet annak ajánljuk, aki régen keres már egy olyan kütyüt, amire lecserélheti a böngészésre igazából kényelmetlen netbookját. Azoknak, akik a kanapén ülve szívesen megnéznének egy sorozatrészt, akik a vasárnap délelőttöt az ágyban hason fekve érdekességek böngészésével szeretnék tölteni, és ehhez egyáltalán nem akarnak számítógépet használni. Az iPad nem feltétlenül forradalom, egészen biztosan nem a nyomtatott sajtó megmentője, vagy a laptopok gyilkosa, viszont egy nagyon kényelmes - igaz kicsit fejnehéz - céleszköz böngészésre és szórakozásra. Ha ezt várjuk tőle, nem okoz csalódást.

Köszönjük a tesztkészüléket Bácsi Lászlónak.