Részegeknek nem ajánlott a 3D tévé

Vágólapra másolva!
Idén nyáron a boltokba kerülnek a háromdimenziós megjelenítésre alkalmas tévék, ezek használatához azonban már biztonsági figyelmeztetést is mellékelnek. Nem ajánlott a térhatású tévézés részegen, fáradtan, de óvatosnak kell lennie használatakor az öregeknek és a terhes asszonyoknak is.
Vágólapra másolva!

Az amerikai PC World szerzője bukkant rá a Samsung 3D LED TV nevű készülékének honlapján publikált tájékoztatóra, amely a térhatású filmek megtekintésének veszélyeire hívja fel a figyelmet. Ebből kiderül, hogy elővigyázatosan kell használni az új technológiát, amelynek működése egyébként azon alapul, hogy a bal és a jobb szem számára más képet közvetít a készülék, melyet a speciális 3D-szemüveg viselése tesz lehetővé. Ez utóbbi nagy sebességgel hol az egyik, hol a másik szem elől takarja el a kilátást, ez azonban olyan gyorsan történik, hogy a viselő nem is érzékelheti a vibrálást.

A Samsung figyelmeztetése szerint ha a családban volt epilepsziában szenvedő rokon, vagy szenvedett valaki szélhűdést, akkor érdemez orvossal konzultálni, mielőtt a 3D-s funkciót használni kezdi valaki. Ugyancsak elővigyázatosnak kell lennie ezzel a terhes asszonyoknak, az időseknek és a rossz egészségi állapotban lévőknek.

A gyártó nem ajánlja továbbá a 3D-tévézést sem illuminált, sem pedig kialvatlan állapotban, emellett ha szédülést, hányingert, feledékenységet, esetleg olyan akaratlan mozdulatokat okoz, mint a tikkelés vagy az izomrángás, abba kell hagyni azt. Hasonló tünetek jelentkezésére egyébként gyerekek és tinédzserek esetén van nagyobb esély.

Szakértői javaslatok szerint a térhatású filmek nézése közben érdemes gyakori szüneteket tartani, ha pedig az új fajta mozizás nyomán a szem kifárad, kiszárad, vagy fejfájás jelentkezik, legalább fél óráig érdemes mást csinálni. A figyelmeztetések közt szerepel az is, hogy a 3D-s filmek nézésén kívül nem érdemes a speciális szemüveget viselni, mivel annak tartós viselése ronthatja a látást, az új fajta tévét pedig nem szabad lépcsők vagy más veszélyes helyek, leverhető tárgyak közelébe helyezni, mivel használata szédülést válthat ki a nézőkből.