Nem sokan tudják, hogy lekapcsolják az analóg televíziót

Vágólapra másolva!
A Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH)statisztikái szerint a hazai háztartások mindössze 13 százaléka hallott már arról, hogy 2011 végén lekapcsolják az analóg technológiával sugárzott, antennával fogható csatornákat, melyet digitális műsorszórás vált fel.
Vágólapra másolva!

A 2011 végén befejeződő digitális tévés átállás 800 ezer háztartást érint, amelyek ma a földfelszíni televíziós adást kizárólag analóg technológiával (szobai vagy tetőantennával) fogják - nyilatkozta Rozgonyi Krisztina, az NHH elnöke.

A szervezet statisztikái szerint a magyar háztartások 62 százaléka kábelen vagy internetes hálózaton(IPTV) keresztül nézi a televíziót, míg a többiek például földfelszíni adást néznek, vagy műholdon keresztül tévéznek. Tavaly a második félévben a háztartások 26 százaléka már digitalizált volt, míg 53 százalékuk analóg kábeltévés hálózaton keresztül nézte a televíziót, 20 százalékuk pedig földfelszíni adást fogott. A háztartások egy százalékában egyáltalán nem néznek tévét.

Az NHH egy lakossági felmérés adatait idézve arról számolt be, hogy a földi sugárzású, antennával fogható analóg adások 2011 év végi leállításáról, és a digitális platformra való átálásról a háztartások 13 százaléka hallott, és tájékozódott is az új platform használatának lehetőségeiről. További 43 százalékuk csak hallott a változásról, míg a háztartások 44 százalékában egyáltalán nem tudtak a másfél év múlva várható átállásról.