Vágólapra másolva!
A digitális technológia elterjedése előtt csak az nézhette meg az exponáló gomb lenyomása után rögtön a képeit, aki Polaroid kamerát használt.  A fényérzékeny anyag mellett vegyszert is tartalmazó, önmagát előhívó képeket készítő technológia a digitális fényképezőgépek, kamerás mobilok korában sem tűnt el. Művészek, rajongók és szent őrültek tartják életben az azonnali képkészítés legretróbb módját.
Vágólapra másolva!

Több évnyi szünet után új kamerát adott ki a Polaroid. A terv nem teljesen egyedi, a korábban konkurenciának számító Fujifilm egyik készülékét színezték és matricázták át a Polaroidnál. A pár napja bemutatott fényképezőgéppel apró névjegykártya-méretű, 8,6*5,4 centiméteres képeket lehet készíteni, egy kazettával rögtön tízet. A masina nem tud sokat: négy témamóddal rendelkezik, vakuját automatikusan elsüti, ha túl sötét van a fénymérő szerint. A csomag tartalmaz újratölthető akkumulátorokat, de hagyományos ceruzaelemekkel is működik a készülék.

A Polaroid 300 drágára sikerült a csak színében különböző testvéréhez képest. A fényképezőgépet húszezer forintnak megfelelő dollárért lehet beszerezni, míg a Fujifilm hasonló kütyüjét már 15 ezer forintért megvehetik az azonnal elkészülő képekre vágyók. Ha pedig a masina megvan, akkor csak a tíz képenként körülbelül 1600 forintba kerülő filmkazettákból kell megvásárolnia a fotósnak.

Nem bíztak a cégben a rajongók

Az instant fényképezés iránt rajongók nem bíztak abban, hogy a Polaroid nevet megvásárló cég megpróbálja ellátni őket új kamerákkal és filmkazettákkal. A régi idők elsiratása helyett a hollandi Polaroid filmgyár egykori üzemmérnöke és a filmes fényképezést divatossá tevő osztrák üzeletember összefogott, megvásárolták az üzemet, és nekiláttak a filmpótlék kikísérletezésének.

Forrás: miss yasmine
Modern csomagolást kapott a retró hatású film

A The Impossible Project néven induló kezdeményezés tíz egykori Polaroid-dolgozóval kezdett neki az új nyersanyag legyártásának. Mikor 2010 márciusának végén elkészültek az első két termékkel, a cég már duplájára nőtt. Az új instant filmek a kritikusok szerint retróbb volt a régi filmeknél, furcsább hatásokat produkált, ám még így is űrt töltöttek be. Az Impossible színes nyersanyagai még kezdetlegesebb állapotban vannak, a projekt webboltja nem is ígéri azt, hogy pár hónapnál tovább bírnák az elkészült felvételek fakulás nélkül.

Forrás: Dr. Colossus
Harminc évnél idősebb gépekhez is készül film

Az instant fotózás szerelmeseinek mégis ez a félkész termék a legkomolyabb reménye. Az Impossible ugyanis nemcsak az utolsó szériás Polaroid gépekhez gyártana filmet, hanem a valaha készült összes masinához van valamilyen nyersanyaguk. Ha sikerrel járnak, a hetvenes években készült - és a bolhapiacokról fillérekért beszerezhető - fényképezőgépekkel rendelkezők is újrakezdhetik a fotózást. A csapatnak saját fényképezőgép-szerelője is van, aki gépeket újít fel, hogy a Polaroid masinával nem rendelkező érdeklődőket is várják termékek a webboltban.

A kép instant marad, a technológia változik

A Polaroid technológiát használó gépeknek két előnye is volt. Az egyik, hogy pár perc várakozás után meg lehetett tekinteni a képeket, így nem csak otthon, előhívás után derült ki, ha nem sikerült egy felvétel. Az instant filmet ráadásul sokkal könnyebb volt kezelni, mint az előhívást igénylő negatívokat. A tíz képet tartalmazó kazettát csak be kellett rakni a fényképezőgépbe, és már el is kezdődhetett a fényképezkedés.

Forrás: Lordlocus
2005-ben került a boltokba az utolsó igazi Polaroid masina

Az azonnal elkészülő fényképekbe nem csak az amatőrök szerettek bele. Nagy hasznát vették a technológiának a helyszínelő rendőrök, és különböző törvényszéki szakértők. Nekik nem csak az volt fontos, hogy a fotók gyorsan elkészüljenek, hanem az is, hogy kellően nehéz legyen őket utólag módosítani.

Az önmagukat előhívó filmek végét a minden kütyübe beleszerelt digitális fényképezőgépek jelentették. Az utolsó új gépét 2005-ben bemutató, majd az évi tízmillió dolláros filmpiacot két év múlva elhagyó Polaroid is ebbe az irányba indult. Vegyszereket és papírt tartalmazó kazetták helyett speciáls papírral működő, tintát nem igénylő apró fotónyomtatókat akar a fényképészek kezébe adni. Úgy tűnik, nem vesztették el a hitüket abban, hogy az emberek azonnal szeretnék papíron is látni a fotóikat, lehetőleg minél nagyobb méretben.