Cserélhető objektíves zsebgépek a Sonytól

Vágólapra másolva!
Cserélhető objektíves kompakt gépeket jelentett be a Sony. A NEX-család két gépe a digitális tükörreflexes gépek tudását kombinálja a zsebrevágható kompaktok kényelmével.
Vágólapra másolva!

A Sony is megpróbálkozik az új irányzattal, amit az elmúlt évben az Olympus, a Panasonic és a Samsung már bevezetett, a nagy hagyományokkal bíró gyártók, mint a Canon vagy a Nikon pedig egyelőre határozottan kerülni látszanak: a cserélhető objektíves, ám felcsapódó tükör nélküli konstrukcióval. Ennek lényege, hogy a hagyományos profi gépekben megszokott tükör és prizma elhagyásával (ami egyébként arra hivatott, hogy a képérzékelő és az átnézeti kereső között irányítsa a fényt) egy sokkal egyszerűbb mechanikájú, s ami a legfontosabb, jóval kisebb gépet és ugyancsak kisebb objektíveket készíthetnek, miközben a DSLR-eknél megszokott képminőség és fotografikus hatások (mint például a kis mélységélesség vagy a jelentős képdinamika) megmaradnak. A méretcsökkenés ára a valós képet mutató kereső elvesztése (amit egyes modelleken elektronikus keresővel helyettesítenek), illetve az élességállítás kevésbé hatékony, kontrasztkülönbségen alapuló módozata.

A Sony belépőjegyei erre a területre a NEX-3 és NEX-5 nevet viselik. A két fényképezőgép között zavarbaejtően kevés különbség van. A készülékekben ugyanaz a 14,2 megapixeles szenzor található, SD és Memory Stick Duo kártyákra mentik az elkészült képeket, az érzékenység 200 és 12 800 ISO között állítható, a hátlapi LCD pedig kihajtható. Az egyetlen szembetűnő különbség, hogy az olcsóbb NEX-3 háza színes polikarbonátból van, a nagyobbik készülék viszont véknyabb, kidolgozottabb magnézium-ötvözet vázat kapott.

Kevés olyan funkció van, amivel egy belépő kategóriás digitális tükörreflexes gép rendelkezik, a NEX-3-ból és a NEX-5-ből viszont, a tükör nélküli konstrukció miatt kihagyták. A legfontosabb ezek közül az átnézeti kereső, ami a hatalmas hátlapi LCD mellett akár feleslegesnek is tűnhet - habár a fotósok szerint jól komponálni csak a hagyományos megoldással lehet. Ez az ára annak, hogy a gép külső méretei megegyezhetnek egy kompaktéval, s az objektívek is laposabbak lehetnek. A másik különbség, hogy míg a legtöbb DSLR beépített, felpattintható vakuval érkezik, addig a két NEX-et egy külön felcsavarozható kis fényforrással szállítják, ami azonban a profibb vakuk módján derítő állásba (a plafon felé) is fordítható.

Videóban és panorámában erős

Mindkét készülék tud HD videót rögzíteni, ám képességeik eltérnek ezen a téren. A NEX-3 720p-s minőségben képes felvenni, míg a nagytestvére a 1080i-s felbontástól sem ijed meg. A készülékek a videovágó programok által most már jól támogatott AVCHD Lite formátumban rögzítik a mozgóképeket. A NEX-5 ismeri a weben is széles körben használt H.264-es kodeket is, igaz azt csak 720p-s felbontásban tudja használni.

Forrás: [origo]
Óriási zoomlencse is készül a NEX-családhoz

Mindkét új Sony gép rendelkezik egy okos panorámakészítési lehetőséggel. Ezt használva a fotósnak nem kell otthon összelegóznia az egy helyszínen rögzített fotókból a teljes látképet, hanem egy expozícióval elkészítheti a nagy képet. Az okos panoráma módba kapcsolt gépen a biztos kezű - vagy állvánnyal rendelkező - fotós csak lenyomja az elsütőgombot, majd végigpásztáz a tájon. A lassú mozdulat eredménye pedig egy 15 vagy akár 23 megapixeles panorámafotó. A nyár közepén érkező első szoftverfrissítéssel a gépek már 3D-s panorámát is tudnak majd készíteni.

Nem dobják a vásárló után

A NEX-3 gépvázért 550 dollárt, a NEX-5-ért 650 dollárt kérnek majd, ebben az árban a legkisebb, fix 16 miliméteres objektív is benne van - de aki rádob még egy ötvenest, az a nagylátószögű objektív helyett egy 18-55 mm-es alapzoomot kap.

Forrás: [origo]
Sony NEX: zsebrevágható méretű is lehet a kisebb objektívvel

Akik egy lencsével akarnak minden feladatot megoldani, azok valószínűleg még mindig jobban járnak egy csúcskategóriás kompakt géppel, mert a 18-200-as objektív önmagában is 800 dollárba kerül. A NEX-család gépeire a korábbi Sony Alpha gépek lencséit is fel lehet majd szerelni egy később piacra kerülő adapter segítségével. A felhasználóknak ebben az esetben csak az autofókuszról kell lemondaniuk.