44 ezer megapixeles a világ legnagyobb fotója

Vágólapra másolva!
Egy amerikai fotós robot által mozgatott állvánnyal készítette el Dubaj óriási panorámáját. A felvétel 44 gigapixeles, azaz 44 ezer megapixeles, létrehozásához perdig több mint három órányi fényképezésre, és komoly utómunkára volt szükség. Az eddigi csúcstartó drezdai tájkép csak 26 gigapixeles volt.
Vágólapra másolva!

Több mint három és fél óra volt szükséges ahhoz, hogy az óriási panoráma összerakásához szükséges 4250 fényképet elkészítse az amerikai Gerald Donovan. Az óriási fotó összefűzésében pedig a fényképezőgépet mozgató speciális robotállványt gyártó cég munkatársai segítettek be a fényképésznek.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=BXsBOM7Fcn0ZwTz2
Gigantikus épülő toronyról fotózták Dubajt

A gigapixeles képek készítése nagy lendületet kapott az elmúlt években. Először Prágáról készült 18 gigapixel méretű, rendkívül részletes fotó, majd a párizsiak és a drezdaiak tromfoltak rá egy 26 gigapixeles képpel a csehek eredményére. Várhatóan a jelenleg csúcstartó 44 milliárt pixeles fotó sem sokáig örülhet az első helynek.

2010 februárjában egy magyar csapat is jelezte, hogy beszállnak a versenybe. Pécs 27 gigapixeles képét akarták elkészíteni, ám jelenleg még a felsszerelés beszerzésénél tartanak a http://27gigapixel.mandiner.hu címen található blogjuk szerint.