Robotpap esketett Japánban

Vágólapra másolva!
Robot előtt mondta ki a boldogító igent egy japán pár. A papi szerepet betöltő masina hétközben egy múzeumban irányítja a látogatókat, ám egy speciális program - és egy virágkoszorú - segítségével megbirkózott az új feladattal is. 
Vágólapra másolva!

A pár azért döntött a robotpapos esküvő mellett, mert kapcsolatukban a kezdet óta jelen van az I-Fairy. A menyasszony a készüléket gyártó cégnél dolgozik, míg a vőlegény a vállalat egyik ügyfele, így megismerkedésükről is a robot tehet. A világ történetében ez volt az első alkalom, hogy nem ember töltötte be a pap szerepét egy esküvőn, hanem egy gép.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=oBpGovNPrclnvvak
Gyerekhangon beszélt a pap

Az ötlet, hogy az alig 120 centis, világító szemű robot adja össze őket, a feleségtől származott. Az ara, Satoko Inoue azt szerette volna megmutatni a világnak, hogy a robotok gond nélkül be tudnak illeszkedni a mindennapi életbe. Ez a robot a cégem része, és szerettem volna, ha az esküvőmön is jelen van - folytatta Inoue.

A robotok komoly reményei Japán gyorsan elöregedő társadalmának. Az idősek gondozása mellett a gépekre várhat a kevéssé népszerű munkák elvégzése is. Az ország már így is a legnagyobb felhasználója az ipari robotoknak. A világ 800 ezer automatájának fele itt teljesít szolgálatot. A gépek nem mindegyike nagy ipari robot, akadnak olyanok is - mint az I-Fairy család - amelyek embereket irányítanak vagy információt szolgáltatnak.