Hemzsegnek a baktériumok a kórházi PC-ken

Vágólapra másolva!
Egy amerikai tanulmány eredményei szerint egy átlagos kórház felvételi részlegén lévő számítógép billentyűzetén sokkal több baktérium található meg, mint az intézmény más osztályain, vagy a kezelőkben.
Vágólapra másolva!

A detroiti Henry Ford kórház munkatársainak vizsgálatai szerint a kórházi számítógépek közül a legtöbb kártevő azok felületén található meg, amelyek olyan helyen találhatók meg, ahol nem folyik közvetlenül páciensek kezelése: ilyenek például a felvételi részleg vagy a recepció.

A tanulmány elkészítéséhez mintegy hetvenkét billentyűzet felületét vizsgálták meg, melyeknek a gombjain lévő baktériumokat tenyésztették ki. A kutatás eredményei szerint a vizsgált tasztatúrák közül a nem vizsgálati helyiségekben lévő PC-khez tartozók 32 százaléka volt fertőzött valamilyen baktériummal, míg a kezelőhelyiségekben lévők 9 százalékán találtak károkozókat.

Ennek oka valószínűleg abban rejlik, hogy a vizsgálati helyiségekben gyakrabban mos kezet a személyzet, mint a csupán ügyintézést szolgáló részlegekben. A kórház szerint a mosható, gumiborítású billentyűzetek alkalmazásával lehet megszüntetni a fertőzött billentyűzetek problémáját.