A profi videojátékosok fizikuma akár a nagyszülőké

Vágólapra másolva!
Brit kutatók átfogó vizsgálatai szerint egy élvonalbeli videojátékos szervezete olyan, mint egy láncdohányos nagypapáé, ami javarészt annak köszönhető, hogy a játékprogramokban versengők napi tíz órát is eltöltenek a számítógép előtt gubbasztva - írja a brit Telegraph.
Vágólapra másolva!

Az Essexi Egyetem szakértői azt vizsgálták meg, hogy valódi sportnak tekinthető-e a kibersport, vagyis az olyan verseny, amelyen különböző videojátékokban mérik össze képességeiket játékosok. A profi gamerek elitközösségének tagjai évente többmillió forintnak megfelelő összegeket is begyűjthetnek nyereményeikből és szponzoraiktól, ám a brit tanulmány szerint ezért cserébe sokszor egészségükkel fizetnek.

Vadászpilótákkal vetekedő játékosok

Dr Dominic Micklewright és szakértői csapata számos profi videojátékost és hivatásos sportolót vetett alá különböző fiziológiai és pszichológiai vizsgálatnak. Ezek eredményeiből kiderült, hogy a kibersportolók mentális képességei épp olyan jó, mint a valódi atlétáké, a vizuális ingerekre pedig csaknem olyan gyorsan reagálnak, mint egy vadászgép pilótája.

Nagypapa fittségűek a gamerek

Ugyanakkor a játékosok állóképessége a teszter szerint rendkívül alacsony volt, gyakran még sokkal fiatalabb, vagy sokkal idősebb átlagembereké is jobban szerepeltek a teszteken. Az egyik huszonéves profi gamer külsőre teljesen egészségesnek, fittnek látszott, nem volt túlsúlya sem, ám a vizsgálatok során kiderült, hogy légzési funkciói, illetve fittsége nagyjából egy hatvanas éveiben járó láncdohányoséhoz hasonlóak.

Micklewright szerint ezért a videojátékosok életmódja a felelős, hiszen gyakran tíz órát is eltöltenek naponta a számítógép előtt. Az orvosok tapasztalatai szerint az élsportolók körében igen ritka a depresszió és a kimerültség, de a profi gamerek körében is hasonlókat tapasztaltak, noha a valódi sportolóknál kevésbé hangsúlyosan.

Nem tekintik sportnak

A kutatók végül arra a megállapításra jutottak, hogy a profi videojátékosokat sem szabadna a "hagyományos" sportolókkal egy kalap alá venni. Bár a játék és a sport számos hasonlósággal bír - többek közt szabályok alapján rögzített versengésen alapulnak - a videojátékozás minimális fizikai igénybevétellel jár a fizikai sportokhoz képest. Ugyanakkor a kutatás elvégzői azt is beismerték, hogy léteznek hasonló sportok - például a biliárd vagy a darts -, amelyekre bár sportként szokás hivatkozni, a videojátékhoz hasonlóan nem egyértelműen rendelkeznek annak minden ismérvével.