Jönnek a 3D játékok a Playstation 3-ra

Vágólapra másolva!
Játékokkal próbálja vonzóbbá tenni a június végén megjelenő 3D-s megjelenítésre is képes Bravia tévéit a Sony. A cég három régebbi játékot és egy demót alakít át térbeli megjelenésűre.
Vágólapra másolva!

A Playstation 3 egy áprilisi szoftverfrissítés óta tud 3D-s képet küldeni a megjelenítő felé, ám a Sony eddig nem adott ki olyan játékokat, amik kihasználják a konzol 3D-s képességeit. A térben megjelenő, csak szemüveggel élvezhető programokra azonban nem kell már sokat várni, a hónap végén megjelenhet a térbeli megjelenést engedélyező frissítések.

Az első hullámban a futurisztikus versenyzős WipEout HD, a Super Stardust HD űrharc játék, és a PAIN című katapultos, rombolós videojátékhoz jelennek meg olyan kódok, amik az eddigi hagyományos, két dimenzióban megjelenő grafikát csak szemüveggel és speciális tévével élvezhető térbeli képpé alakítják. A teljes játékok mellett egy demót is átkonvertálnak 3D-tévén megnézhetőre a Sony mérnökei.

Fotó: Mudra László [origo]
A legtöbb gyártónál két szemüveg jár a 3D-s tévéhez

A Sony 3D-tévéje egyelőre még csak előrendelhető, csak a hónap végén kerül a boltok polcaira. A 40 colos készülék 2100 dollárba, azaz 460 ezer forintba fog kerülni, a hatalmas 60 colos verziót perid 1,1 millió forintnak megfelelő dollárért lehet majd beszerezni. A 3D-s élményhez szükséges Sony szemüvegek darabja 34 ezer forintba kerül.

Jól áll a Playstation 3

Jelenleg a Sony az egyetlen gyártó, amelynek 3D-s megjelenítésre képes konzolja és tévéje is van a piacon. A jelek alapján az Xbox 360-at gyártó Microsoft és a Wii-t gyártó Nintendo nem sieti el a térbeli játékok bejelentését. Igaz utóbbitól azt várják a játékosok, hogy szemüveg nélkül működő hordozható 3D-s konzolt mutasson be az E3 szakkiállításon.

A valóban térben megjelenő játékok elterjedését csak az inkompatibilitás hátráltathatja. Tévétesztünk során nem működtek együtt megfelelően a különböző gyártóktól származó 3D-s eszközök. Ráadásul a szemüvegek sem szabványosak míg, így egy gyártó szemüvegeit csak a saját tévéjével lehet használni.