Haverokkal bandázhatunk az ingyenes Need for Speedben

Vágólapra másolva!
Bár a grafika nem sokat változott az előző részhez képest, a Need for Speed Worldben az interneten keresztül már a barátokkal együtt lehet száguldozni az utcákon, vagy lógni a virtuális benzinkutaknál. Az egyik legnépszerűbb autós játék július végén debütáló új epizódjában tucatnyi izomautós versenyezhet egymással, s a száguldozás mellett a pénz, a hírnév, és természetesen a minél jobb, teljesen egyedivé alakítható autó birtoklása a cél. Hab a tortán, hogy a július 20-án debütáló játékot bárki ingyenesen letöltheti majd, bár az extra fejlődési szintekért és virtuális alkatrészekért valódi pénzt kérnek majd készítői.
Vágólapra másolva!

A Need for Speed (NFS) World internetes funkcióit leszámítva megszólalásig hasonlít a korábbi, Underground alcímű részekre, amelyek még az illegális versenyzésre épültek, viszont a játékos már a kezdésnél megtapasztalja az új játéktípusból adódó nehézségeket. A szoftver elindítása után kötelezően ellenőrzi, hogy az utolsó indítás óta jelent-e meg frissítés a programhoz, és ha igen, akkor hosszabb-rövidebb ideig tartó letöltés, és telepítés következik. Az első indítás után mindenképpen saját profilt kell létrehozni, ebbe mentődnek el a versenyek eredményei, illetve itt tárolódik minden, a játékos előmenetelével kapcsolatos információ.

Ezután az első autó megvásárlása következik, bár pénz hiányában ekkor még csak egy korlátozott választékból lehet kiválasztani, az újabb, magasabb szintű modellek később válnak elérhetővé. Ahhoz ugyanis, hogy az erősebb járgányok, illetve az azokhoz kapcsolódó fejlesztések megnyíljanak, az ekkor még csak első szintű, kezdő játékosnak számos versenyen, és egyéb eseményen kell részt venni, és persze lehetőleg sikeresen szerepelni.

Rendőrök és szellemek

Ezt követően már meg is kezdődhet Palmont városának újrafelfedezése. Még azoknak is érdemes ismét alaposan bebarangolni az utcákat, akik korábban játszottak a korábbi, Carbon alcímű NFS-sel, és ott már megtanulták, hol lehet levágni a kanyarokat, kihasználni a sikátorokat, mivel a megújított pálya tartogat meglepetéseket.

Forrás: Electronic Arts
Pénz beszél az NFS világában is

Száguldozás közben könnyű kiszűrni a valódi játékosok autóit, tét nélküli cirkálás közben csak a számítógép által vezérelt járgányokkal lehet ütközni, az emberek által vezérelt játékosok verdái szellemként siklanak át egymáson, így nem számíthatunk a GTA-ból ismert lökdösődésre az utcákon. A céltalan kocsikázás, városnézés közepette csak a rendőrök számítanak ellenfélnek, az izomautók volánja mögött ülve elkerülhetetlen szabálysértések után bárki pillanatok alatt minden eddiginél izzasztóbb üldözések főszereplőjévé válhat. A játékban az egyik fő fejlődési paraméterként szereplő hírnév szempontjából mindegy, hogy sikerül-e lerázni a rendőröket, vagy sem, viszont az esetleges lekapcsolás esetén komoly pénzbírságot kell fizetni, ami - főleg az első néhány órában - nagyon kellemetlenül érintheti a játékosokat.

MMO ugyan, de egyedül is megy

A Need for Speed World leginkább az elismertség utáni hajszáról, valamint a pénztárca méretének növeléséről szól; minden egyes verseny, kihívás, és üldözés eredményeképpen különböző nagyságú elismertség pontot, illetve a pénzösszeget kaphat a játékos. A következő szint eléréséhez mindig megadott számú elismertség pontot kell összegyűjteni, az újabb szint elérésével megnyíló felszereléseket, alkatrészeket pedig többnyire kisebb-nagyobb pénzmag kifizetésével lehet megszerezni.

Így néz majd ki a játékmenet (videó a béta változatból)

A játékban szóló jellegű versenyek, kihívások is szerepelnek, az online küzdelmek megkezdése előtt mindenképpen érdemes ezekkel próbálkozni, így nem csak az irányítás sajátosságaival lehet megismerkedni, de az első néhány szintlépés is könnyebben megy majd. A szintlépésekkel nem csupán új alkatrészek, de új versenymódok, és versenyhelyszínek is elérhetővé válnak, a kihívásokra-, illetve fejlődésekre vágyó játékosoknak ide kell elkocsikázni, esetleg teleportálni, ha már unalmassá, vagy túl veszélyessé válna a városnézés.

Váratlan kitolások

Az adott helyszínre érve a játékos kiválaszthatja, hogy a versenyt egyedül, vagy online többszereplős módban szeretné-e teljesíteni, az utóbbi esetében ismeretlenekkel, vagy akár a barátok listájában található riválisokkal is meg lehet mérkőzni. Ekkor válik igazán izgalmassá a játék, a különböző versenymódokhoz összeállított speciális lehetőségek segítségével nem csupán előnyre lehet szert tenni, de borsot is lehet törni az ellenfelek orra alá. Míg a szokásosnak mondható nitro meghatározott időre felgyorsítja a játékos járgányát, addig a "Traffic Magnet" nevű trükk aktiválása után a szemből jövő összes autó célba veszi az átok alanyának számító versenytársakat. A speciális lehetőségeket csak korlátozott számban, és korlátozott ideig lehet igénybe venni.

Forrás: Electronic Arts
Az utcák már ismerősek korábbról, de sok apró részlet más

A Need for Speed World nagy erénye, hogy nem válik frusztrálóvá a gyengébben teljesítő játékosok számára sem, ez főleg az egyjátékos mód megtartásának, illetve annak köszönhető, hogy nem csak az első három helyezés megszerzésével lehet előre lépni a ranglétrán. Csak hab a tortán, hogy a drágább, nehezebben megszerezhető járgányokat egy-egy napra kölcsönözni is lehet, így nem kell mindenáron a garázs méretének bővítésére koncentrálni, és ráadásul a kevésbé profi gamerek is kipróbálhatják a játék leggyorsabb versenygépeit.

Az élet a 12. szint után kezdődik

Fontos megemlíteni, hogy az ingyenesen letölthető játékban csak a tizes szintig lehet fejlődni, az ennél komolyabb karakterre és autóra vágyó játékosnak már valódi pénzt is be kell áldoznia a szórakozásért. A tizedik szint megszerzéséig eltelt idő pont elég arra, hogy a játékosok ráérezhessenek a Need for Speed World ízére, megtanulhassák az alapvető funkciókat, és elsajátítsák azokat a speciális képességeket, amelyek könnyebbséget jelenthetnek a küzdelmek során. A tuningolás lehetősége, és számos egyéb, hasonlóan fontos funkció csak ezután, a tizenkettedik szint elérésekor nyílik meg. Azok, akik tovább szeretnék fejleszteni profiljukat, képességeiket, autóikat, 20 euróért befizethetnek a "Starter Pack" nevű csomagra, mely egyebek mellett garantálja, hogy akár az ötvenedik szintig is eljuthassanak.

Forrás: Electronic Arts
Összetett fejlődési lehetőségek, bónuszok dobják fel a versenyt

A közepesen erős konfigurációkon is vígan elfutó játéknak mindenképpen érdemes adni egy esélyt annak ellenére is, hogy alapvetően az a korábbi Underground alcímű részrekre épül története. Az előző epizódok demóverzióihoz képest jóval több tartalommal, izgalommal, és kihívással szolgáló ingyenes kliens valóban rengeteg lehetőséget tartalmaz majd, többek közt szociális jellegű eseményeken, például közös fényképezkedésen, autós találkozókon való részvételre is lehetőség lesz, így a játékosok nem csupán az elért eredményeikkel, de a teljesen testre szabott, matricákkal, és egyéb optikai tuninggal felturbózott járgányokkal is eldicsekedhetnek majd a haverok előtt, mielőtt belevetnék magukat az ádáz küzdelmekbe.

Az új Need for Speed ezzel még közelebb kerül ahhoz, hogy valóra váltsa a száguldás és a menő sportautók szerelmeseinek álmait: végre nem csak az szerepel a játékban, ami a versenyzés közben történik, hanem sok minden más is. A közös versenyeknek és a változatos kihívásoknak köszönhetően nem kétséges, hogy az MMO-szerű autóversenyzős játék ugyanolyan, vagy még nagyobb siker lesz a hazai játékosok körében, mint a sorozat korábbi epizódjai. Az ingyenesen letölthető alapprogram pedig lehetővé teszi, hogy azoknak is jó szórakozást nyújtson, akik csak az alkalmi kikapcsolódás kedvéért izzítják majd be a klienst egy pár órára, és nem bíbelődnek sokat a kocsijuk fejlesztésével.