Percenként 170 oldalt olvas a japán könyvszkenner

Vágólapra másolva!
Villámgyors, percenként 170 oldalt digitalizáló scannert építenek a tokiói egyetem tudósai. A készülék első prototípusa két év múlva állhat üzembe.
Vágólapra másolva!

Elég csak végigpörgetni a könyv lapjait, és a tokiói egyetem informatikusai által megálmodott szkennelőrendszer rögtön digitalizálja is a lapok tartalmát. A nagysebességű kamerával és bivalyerős PC-vel felszerelt rendszer 170 lapot tud rögzíteni percenként, azaz három és fél perc alatt végez az Egri csillagokkal, és a Háború és békén is végigrágja magát tíz perc alatt.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=FQL7u555uEPWHw5l
Örökre eltűnhetnek a könyvmásolás unalmas részei

A könyv lapjait egy másodpercenként 500 képet rögzítő kamera fotózza folyamatosan. A nagy sebesség ellenére is olvasható képeket pedig a készülék ráadás szenzorai teszik majd lehetővé. A szuperszkenner infravörös lézernyalábokkal tapogatja le a lapozás közben hajló lapot, szoftvere az így összeszedett információkból 3D-s modellt épít a képekhez, és az alapján egyenesíti ki a fotókat.

"Úgy gondoljuk, hogy a miénk a jelenlegi technológiával megépíthető leggyorsabb szkennelőrendszer" - mondta Josihiro Watanabe, a kutatócsoport vezetője. A tudós szerint a következő lépés az lehet, hogy a lapozást egy robotra bízzák. A kutatócsoport a japán Dai Nippon Printing nyomdavállalattal lépett partnerségre. Az első laboron kívül is működő prototípust két éven belül tervezik legyártani.

Watanabe szerint a gyors 3D-s képalkotásnak számtalan izgalmas felhasználási területe van a szkennelésen túl is. Autóba szerelhető biztonsági berendezéseket - a Volvo S60 hasonló elveken alapuló gyalogosvédelmi rendszerét az [origo] is kipróbálta - gyorsan mozgó robotokat, vagy a gyártósorok végére szerelhető ellenőrzőrendszereket is lehet készíteni a tokióiak által összerakott rendszerből.