Oldalanként egy pennyért nyomtat könyvet a Xerox

Vágólapra másolva!
Piacra dobja a Xerox a könyvkészítő gépét. Az amerikai könyvesboltokban és kávézókban már jövőre feltűnhetnek a könyveket egyesével előállító masinák.
Vágólapra másolva!

Az Espresso Book Machine egy percenként 125 oldal kinyomtatására képes fekete-fehér Xerox nyomtatóból, a borítót előállító színes printerből, és egy kötő és vágó robotból áll. A gépet a felhasználó indíthatja el azzal, hogy kiválaszt egy lejárt jogvédelmű, közkincsnek számító könyvet a Google Books kínálatából, és kiadja a nyomtatási parancsot.


Négy perc kell a könyv elkészítéséhez

Az Espresso Book Machine villámgyorsan dolgozik, a Nyomtatás parancs kiadása után átlagosan 3-4 perccel elkészül a könyv. Bár egyedi nyomtatásról van szó, a kötetek ára mégis megfizethető: a nyomtatás laponként körülbelül egy pennybe kerül.

Az Espressótól azt várják, hogy a kis könyvesboltok kínálata is megnövekedjen. Az könyvgéppel rendelkező boltoknak nem kell raktáron tartani a klasszikus szövegek papírborítós kiadásait, mert azokat bolton belül is elő tudják állítani. Az olvasók pedig biztosak lehetnek abban, hogy a régebbi, elfeledett műveket akkor is meg tudják venni papíron, ha csak évi két-három példányra van kereslet.