Levédette az Apple a kétujjas zoomot

Vágólapra másolva!
A cég iPhone-ra kidolgozott kérelmeit majdnem négy év után fogadta el az amerikai szabadalmi hivatal, de közben a konkurencia is kijött a hasonló érintős készülékekkel. Az Apple friss szabadalmai alapján viszont csak az ő termékein lehetne kétujjas zoom és virtuális tekerőgomb, sok más megoldással együtt.
Vágólapra másolva!

A kaliforniai számítógépgyártónak sikerült levédetnie a multitouch-os, vagyis több ujjas érintőképernyőkön alkalmazott kétujjas nagyítást (pinch zoom) és a virtuális tekerőgombok alkalmazását - írja az Apple Insider portál. Az amerikai szabadalmi hivatal kedden tette közzé az Apple frissen elfogadott, összesen 18 szabadalmi leírását, amelyek egy sor más érintős megoldást is magukban foglalnak, többek között a képernyőn megjelenített grafikus elemek átrendezésével, lapozásával, átméretezésével, aktiválásával vagy deaktiválásával vagy a virtuális billentyűzet használatával kapcsolatban.

A készülékgyártók közül hasonló megoldásokra épülő több ujjas kezelőfelületet elsőként az Apple dobott piacra az iPhone formájában 2007-ben. A cég a szabadalmi kérelmeit közvetlenül ezt megelőzően, 2006. december 29-én nyújtotta be, idő közben viszont a konkurencia is elkezdte saját multitouchos eszközeinek megjelentetését, és az általa most levédetett megoldások a korszerű okostelefonok, táblagépek többségén már megjelentek, azok kezelőfelületének fontos részét képezik.

Az Apple Insider szerint kérdéses, hogy a gyártó mennyire tudja és akarja majd megvédeni a szabadalmát a konkurenciától, de az tény, hogy idén már a HTC-vel és a Nokiával is pereskedésbe kezdett különböző szabadalmak miatt. A Google első androidos okostelefonja, a G1-es megjelentetése előtt az Apple megkérte újdonsült riválisát, hogy hagyja ki belőle a multitouch funkciót. Az első androidos telefonon még valóban nem volt kétujjas zoom, de mára ez a legtöbb érintős készüléken elérhető.