Új verzió az autókba szánt Windowsból

Vágólapra másolva!
A járművek fedélzeti komputereire szánt Windows Embedded Automotive 7 szoftvert egy detroiti autóipari konferencián mutatta be a Microsoft. A szoftvercég platformját világszerte mintegy nyolcvan féle járműben, például az új Fiat 500-ason, a Nissan Leafen, és a szoftver képezi alapján a Ford Sync nevű, utastérbe szánt szórakoztatórendszerének is.
Vágólapra másolva!

Az autós Windows legújabb változatának grafikus kezelőfelülete az asztali PC-kről ismert Silverlight támogatása révén a korábbinál látványosabb, háromdimenziós effektusokat is tartalmaz. Fontosabb újdonsága, hogy már négyféle nyelven - angol, spanyol, francia és koreai - érhető el, s az első három nyelv többféle dialektusával - például brit és amerikai - kimondott utasításokat is fel tudja ismerni. A beszédfelismerő modula korábbi verzióknál nagyobb hatékonysággal dolgozik, bár a magyar felhasználók valószínűleg nem sok hasznát vennék, hacsak nem beszélik tökéletesen, akcentus nélkül a fent említett nyelvek valamelyikét: a nem tökéletesen kiejtett szavakkal ugyanis a rendszer nem boldogul.

A szoftvert elsősorban érintőképernyős vezérlésre tervezték, és Bluetoothon keresztül mobiltelefonnal is csatlakozni lehet az általa meghajtott fedélzeti komputerekre. Képes kiszolgálni navigációt, zene-, és videolejátszást, és külsős fejlesztők által készített applikációkat is kezel. Az autókba szánt operációs rendszer alapjait ugyanaz a Windows Embedded Compact névre keresztelt szoftverkód képezi, amelyre a Windows Phone 7 épül, s a Microsoft tervei szerint a jövő év elején lesz elérhető az autógyártókon, illetve az járművekben használatos berendezéseket gyártó cégeken keresztül.

Forrás: [origo]