Nem áll le az internet, ha elfogynak az IP-címek

Vágólapra másolva!
Bár a jelenleg használatos internetcímek heteken belül elfogynak, az ezek kiosztását felügyelő szervezet szerint azért nem kell a világháló apokalipszisére számítania senkinek - arra viszont igen, hogy kényelmetlenebb lesz netezni.
Vágólapra másolva!

Az internetre kapcsolódó eszközök saját numerikus azonosítóval, azaz IP-címmel rendelkeznek a szerverektől kezdve az otthoni PC-ken át egészen a mobiltelefonokig. A jelenleg széles körben használt, IPv4 nevű címzési technológia azonban csak nagyjából négymilliárd címet kínál felhasználásra, Lorenzo Colittinek, a Google mérnökének előrejelzése szerint február első heteiben fogják kiosztani az utolsó rendelkezésre álló tartományokat az internetszolgáltatóknak. Ez még nem eredményezi a címek elfogyását, hiszen csak a használati jogosultságok kiosztását foglalja magában, várhatóan szeptemberre viszont már az év elején kiosztott utolsó címek mindegyike használatban lesz, ekkor merülnek ki a tartalékok.

Évek óta kongatják a vészharangot

A szakértők már évek óta kongatják a vészharangot a rendelkezésre álló netes címek kimerülése miatt. A probléma megoldására már évek óta létezik címzési módszer: az IPv6: már nagyságrendekkel több, 340 szextillió (3,4*1038) darab eszköz számára tud egyedi azonosítót biztosítani, így gyakorlatilag sosem fognak elfogyni címkészletei. Az IPv4 tartalékai arra sem lennének elegendőek, hogy a Föld teljes népességét képező mintegy hétmilliárd ember számára egyedi címeket biztosítson.

Bár az új technológia már egy évtizede hozzáférhető, még sok vállalat és internetszolgáltató nem vezette be, mert ez sokszor extra beruházást, de legalábbis nagyobb mennyiségű pluszmunkát igényel. Colitti az AFP hírügynökségnek úgy nyilatkozott, az IPv6 bevezetése azért halasztódik évek óta, mert a cégeknek semmilyen konkrét előnyük nem származott belőle.

Nem áll meg az internet, kényelmetlenségek viszont lehetnek

A Google szakértője szerint takarékosságból megoldható ugyan, hogy egy IP-címet többen használjanak - például egy társasház minden lakója azonos cím alól internetezzen -, ennek a módszernek a gyakorlatban számos hátránya van: ha például renitenssége miatt egy lakót kitiltanak egy netes fórumról, szomszédai sem fogják elérni azt. Bizonyos szájtok működtetői egyetlen címről pedig csak limitált számú látogatót enged oldalaira, ami szintén problémát okozhat a megosztott címek használóinak.

Lorenzo Colitti szerint az IPv4-es címtár kimerülése miatt senkinek sem kell amiatt aggódnia, hogy leáll majd le az internet, de a fent említetthez hasonló kellemetlenségekre számítani lehet, a címzési kapacitás kifogyásával ugyanis nehézkesebbé válik majd az új szervere, hálózatok világhálóra kapcsolása. A szakértő úgy nyilatkozott, hogy a hálózati berendezések sem fogják zökkenőmentesen lekezelni a megosztott címeket, és az IP-címeken osztozó új honlapok elérése is problémákba ütközhet. A jó hír az, hogy a két technológia egymással párhuzamosan is tud működni, így egy számítógépnek egyszerre lehet IPv4-es és IPv6-os címe is, ami jelentősen megkönnyíti az átállás lebonyolítását.

A felhasználók részéről az IPv6-os címzési rendszerre való átállás optimális esetben semmiféle beavatkozást nem igényel, noha régebbi modemek és routerek esetében szükség lehet cserére. Windows XP esetében például manuálisan kell bekapcsolni a címzés támogatását, az ennél régebbi rendszerekkel viszont nem is lehet használni azt. 2011. június 8-án egyébként a Google, a Facebook és más nagy internetes cégek is egy közös IPv6-os próbaüzemet tartanak majd, melynek során tesztelik, hogy rendszereik megfelelően elérhetők-e az új technológián keresztül is. A teljes átállás várhatóan éveken át fog zajlani, és jelentős munkát ró majd az internetszolgáltatók, hostingcégek munkatársaira.

Az internet atyja cselekvésre szólít fel

A jelenleg a Google internetevangelistájaként dolgozó Vint Cerf, aki a világháló alapjainak kidolgozásában is közreműködött, évek óta kampányol az IPv6 bevezetéséért, már három évvel korábban az [origo]-nak adott interjújában is hangsúlyozta ennek fontosságát. A szakember szerint már nagyon szorít a határidő, nincs idő a téma megvitatására, konkrét lépésekre van szükség. Cerf egyébként a Google-nál is a technológia folyamatos tesztelését szorgalmazza, mivel fogalmazása szerint nem ringatja magát abba az illúzióba, hogy az átállás zökkenőmentesen zajlik majd, egészen biztosan egy sor konfigurációs probléma jelentkezik majd során.