A tablet lehet az egyetemi jegyzetek gyilkosa

Samsung Galaxy Tab tablet vs. netbook
Vágólapra másolva!
Olcsó tankönyvekkel, a sorok közé, ábrák fölé rajzolt emlékeztetőkkel és tollas jegyzeteléssel akarja meghódítani az amerikai egyetemistákat a Kno táblagép.
Vágólapra másolva!

Nem a tömegeket akarja megnyerni, nem akar kanapéböngésző, játékgép vagy hintaszékmozi lenni a Kaliforniában tervezett új tablet. A Kno csak az egyetemisták életén akar változtatni azzal, hogy egy készülékben kínálja nekik az adott félévre szükséges összes tankönyvet digitális formában.

A papírra nyomott jegyzetekkel szemben a digitális anyagoknál a hallgatók választhatnak, hogy megveszik-e könyvet, vagy csak kibérlik egy szemeszterre. A bérlési modellnek azért van létjogosultsága, mert a legtöbb tankönyvre csak egy-egy tárgyhoz van szüksége a diákoknak. Ha megvan a vizsga, a drágán megvett könyv felkerül a polcra, hogy soha többé ne vegyék le. Ha tanulás közben a diák nem jegyzetelt a könyv margójára, nem húzgálta alá a fontos mondatokat, akkor megpróbálkozhat eladni a könyveket, és abból finanszírozni a következő félévi jegyzetek egy részét.

Egy eszközön van a tananyag és a Wikipédia

Az amerikai tankönyvek ráadásul lényegesen drágábbak, mint a hazaiak. Nem ritka, hogy 2-300 dollárba kerül egy jegyzet, az átlagos könyv pedig száz dollárba kerül. A Kno boltjából megvett vagy kibérelt kötetek ennél jóval olcsóbbak, felével, hamadával kerülnek kevesebbe, mint a papírkötetek.

Mindent tud, amit egy tablet

A Kno két tabletet is piacra dobott. Az egyik az iPadre hasonlít, csak nagyobb, 14,1 hüvelykes kijelzője van, a másik a Microsoft soha el nem készült Courier táblagépére hajaz két, könyvszerűen összecsukható kijelzőjével. A nagyobb kijelzőterülettől eltekintve a hardver azonos a két Kno tabletben: az okostelefonokból is ismert Tegra chip adja a gép lelkét, 16 vagy 32 gigabájtnyi memória szolgál a tankönyvek - és persze filmek, zene - tárolására. Az érintőkijelzőt úgy alakították ki, hogy ujjal is lehessen tapogatni, de tollal is lehessen kezelni. Az utóbbira azért lehet szükség mert egy kézzel aláhúzgált, benyilazott jegyzet sokkal használhatóbb, mint egy gépelt emlékeztetőkkel teli dokumentum.

Forrás: [origo]
Két könyvet rakhatunk a két kijelzőre

A Knóhoz kapható kiegészítők is arról árulkodnak, hogy a táblagépet olvasáshoz és tanuláshoz tervezték. A kétkijelzős modellt egy bizonyos szögben nyitva tartó pöcök, összehajtogatható könyvállvány, védőtok és a könyvtárban töltött hosszú órákhoz szükséges töltő rendelhető a kütyühöz.

Drágább az iPadnél

A jó ötlet ellenére több akadály áll a Kno sikerének útjában. Nőnie kell az elérhető alkalmazások és tankönyvek számának ahhoz, hogy igazán vonzó legyen az egyetemistáknak a digitális jegyzet. Ráadásul a gyártással is vannak problémái a cégnek, a tabletet előrendelők többször számoltak be késésekről.

Forrás: [origo]
Kevés a program a Knóra, ez a legnagyobb problémája

A Kno esélyeit az is rontja, hogy az egykijelzős verzió kerek száz dollárral drágább az iPadnél, a könyvszerű Kno pedig 899 dollárba kerül. Az Apple táblagépének ugyan jóval kisebb a képernyője, kevesebb rá a legális tankönyv, ám milliónyi alkalmazást lehet rá telepíteni, és rendkívül divatos. Amennyiben az eszköz árát sikerül lejjebb tornásznia a gyártónak, vagy meg tud állapodni az egyetemekkel, talán még a felsőoktatást is megváltoztathatja a táblagép.