A könyv után a notesz is digitálissá válik

Vágólapra másolva!
Egy kisebb könyvtárat, az öt év egyetem összes jegyzetét, vagy akár a teljes családi receptkönyvet is magunkkal vihetjük a nyáron megjelenő digitális jegyzettömbön. Az A4-es lap méretű Noteslate e-papír kijelzőt használ, ám nemcsak olvasni lehet róla, saját tollával írhatunk, rajzolhatunk is rá.
Vágólapra másolva!

Több mint egy évtizede léteznek a rajzlapra a megtévesztésig hasonlító e-papír kijelzők, mégis 2011-ig kellett várni arra, hogy valaki noteszt készítsen belőle. A 13 hüvelykes, az A4-es papírméretnél is valamivel nagyobb Noteslate nevű eszköz a nyáron kerül a boltokba. Az eszköz azoknak a ritka kütyüknek az egyike, amelyeket nem Amerikában találtak ki. Az ötlet egy Martin Hasek nevű cseh fiatalember agyából pattant ki, a szoftver is a szomszédban készül, egyedül a vékony, alig 6 milliméter vastag házba szerelt készülék gyártása történik Kínában.

A digitális jegyzetfüzet legnagyobb funkciója, hogy alig tud valamit. Nem lehet rá alkalmazásokat telepíteni, csak kérésre szerelnek bele wificsatolót, és akkor is csak szinkronizálásra lehet használni. Még egy Kindle is jóval többet tud a beépített könyvesboltjával, facebookos megosztásra képes olvasójával. Az eszköz másik hatalmas ígérete a 160 munkaórát kibíró akkumulátor, a kis fogyasztású ARM-processzor és az energiatakarékos kijelző miatt csak 2-3 hetente kell tölteni a kütyüt.

Forrás: [origo]
Kezdetben csak jegyzetelni lehet majd a Noteslate-re

A Noteslate-et megálmodó csapat nem is titkolja, hogy a kütyü egyelőre félkész. Az egyoldalas honlapon szereplő információk szerint a szoftver első verziója például még csak firkálgatásra lesz alkalmas. Később azonban kerül bele PDF-olvasó, kézírásfelismerő és talán mp3-lejátszó is. A tervek között nem szerepel, hogy e-könyv olvasásra alkalmassá akarnák tenni a készüléket, de várhatóan nem tudnak ellenállni a lehetőségnek. Nyáron csak a fekete, a fehér és a rejtélyesen Basicnek nevezett típusok jelennek meg az eszközből. A színes - zöld, kék vagy piros - "tintával" felszerelt Noteslate-ek csak karácsonyra fognak megérkezni.

Forrás: [origo]
A színes verziókra karácsonyig kell várni

Az olcsó, alig húszezer forintba kerülő készüléknek van esélye a sikerre. Ha e-könyv olvasásra is alkalmassá teszik, akkor versenyezhet az Amazon Kindle-jével, sőt a nagy kijelző miatt még a Kindle DX-re is veszélyt jelenthet. A hosszú üzemidő pedig remek noteszpótlékká teheti a Noteslate-et, ha a tervezők kitalálják, hogyan lehet kényelmesen magunkkal cipelni a füzet vastagságú 13 hüvelyk átmérőjű eszközt.