Csináljunk okosmobilból hifitornyot!

Vágólapra másolva!
IPhone dokkolóval, okostelefonnal és az egész lakást lefedő wifihálózattal lehet felváltani a népszerű minihifiket. Az így összerakott rendszer kezeli a netrádiókat, képes podcastokat letölteni, leválthatja a rádiós ébresztőórát. Tudása csak attól függ, hogy milyen programot telepítettünk a telefonra.
Vágólapra másolva!

A digitális zenefájlok évekkel megelőzték a lejátszót, ami boldogul velük, és legalább egy évtizednek kellett eltelnie ahhoz, hogy az egész lakás hangosítására alkalmas hangrendszerek is megoldják az mp3 megfelelő kezelését. A problémát nem a minihifikbe beépítendő, mp3-at is kezelő chip ára vagy elérhetősége okozta, sőt még a CD-nél nagyobb kapacitású lemezeket kezelő egység sem tette volna drágábbá a zenelejátszókat. A nehéz feladatot az egy lemezre felírható több száz vagy ezer szám kényelmes tallózhatósága jelentette.

Forrás: Logitech
Kijelzővel könnyíti meg az otthoni kütyük vezérlését a Logitech Harmony

A megoldást nem a nagy LCD kijelzős távvezérlők szabványának kidolgozása, a kínai márkafüggetlen eszközök elterjedése jelentette. A Philips leuveni fejlesztési központjában látogatást téve láttuk, hogy a válasz sokkal egyszerűbb. Megjelent az emberek zsebében amúgy is ott lakó, általános irányítónak használható, a gyártó által írt programmal feltölthető eszköz: az okostelefon.

Megöregedett a gombos távirányító

Az egyszerű, tizenöt-húsz gombos távirányító sokáig elegendő volt. Tudtunk vele tallózni a CD-k tizenpár száma között, vezérelhettünk vele ötlemezes CD-cserélőt, válogathattunk a DVD fejezetetei vagy a tévé csatornái között. A több száz albumot, tízezernyi számot tartalmazó zenekönyvtárakhoz viszont már kevésnek bizonyult.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Kis kijelzőn nehéz a több száz szám között tallózni

Az ilyen fájllisták megjelenítésébe és kezelésébe a legnagyobbak bicskája is beletört. A high end csúcsát képviselő gyártók között is találunk olyat, amely tökéletes hangminőséget kínáló, hálózati meghajtókat kezelő hifikomponenst készített, ám a legegyszerűbb, a tallózást lehetetlenné tevő, egysornyi szöveget megjelenítő kijelzővel szerelte fel.

Forrás: Sonos
Nagy képernyős távirányító és iPhone app is van a Sonos többszobás hangrendszeréhez

A távoli kijelzőn megjelenő számológépbetűk kibogarászása helyett a legtöbb gyártó a drága LCD-s távirányítók mellett döntött. A módszer kínálja magát, hiszen mindenképpen szükség van egy kijelzőre, amit jól lát a felhasználó, amin tudja böngészni az albumlistát. A legnagyobb áldozatot valószínűleg a Sonos várta a vásárlóitól. Vaskos, táblagépet is megszégyenítő méretű vezérlője többe került, mint amit az átlagvásárló hangrendszerre hajlandó költeni.

Hasonlóan egyszerű félmegoldás az is, amikor a tévé képernyőjén jelenik meg az album- és a számlista. Arra ugyan lehet építeni, hogy a nappaliban a hangrendszer mellett ott a televízió is, pazarlás viszont mindkettőt működtetni, ha csak zenét akarunk hallgatni.

Viszlát, minihifi!

Innovatív ötlet a Philipstől, hogy kisebb hangrendszereinek központi elemévé tette az iPhone-t. Az iPhone jóval több, mint egy eszköz, ami a kedvenc számainkat tartalmazza. Szoftvereket lehet rajta futtatni, mobilnet- és wifikapcsolaton keresztül képes beszélni az internettel, ráadásul rábíztuk az ébresztésünkbet, a kommunikációnkat és a naptárunkat is. Elég egy technológiai szempontból buta hangfalat - például a JBL On Stage-t vagy a Philips Fideliót - csatlakoztatni hozzá az évek óta változatlan dokkporton keresztül, és el is készült a minihifi gyilkosa.

Forrás: Philips
A szoftvertől függ, hogy mit játszik az iPhone-os minihifi

A változás érdekessége, hogy újdonsült hifink tudása ezenel szoftveres kérdéssé vált. Ha a programozó gondolt a netrádiózásra, az időjárás-jelentés letöltésére vagy épp arra, hogy a szoftver átkapcsoljon rádióra, ha jön a hírblokk, akkor a rendszer ezt is tudni fogja. Amennyiben ezek kimaradtak, lecserélhetjük a programot, a hangfal nem fog haragudni.

A helyzet iróniája, hogy bár az androidos készülékek sok területen megelőzték az iPhone-t, a minihifi funkcióban még évekig vezethet az Apple. A változáshoz az kellene, hogy az Androidot használó gyártók olyan egységes csatlakozófelületet nyújtsanak, ami minden eszközön azonos alakú, ugyanott található a készüléken, azaz lehet köré kiegészítőket tervezni. Amíg ilyen nincs, addig marad a kevéssé kényelmes kábelezgetés, vagy a gyártófüggő kiegészítők használata.

Zenét kérek a felhőtől

Az okostelefon a megoldás akkor is, ha több szoba több hangforrását kell egyszerre vezérelni. A wifi hálózathoz csatlakoztatott készülék képes kapcsolódni az összes lejátszóhoz, és parancsokat adni nekik. Mindegy, hogy a Sonos többszobás rendszere, Logitech Squeezeboxokból felépített hangosítás vagy a több lejátszót kezelő Philips házi audiorendszerek vannak otthon, csak a megfelelő appot kell telepíteni. A lejátszók látják a hozzájuk csatlakoztatott külső merevlemezek tartalmát, képesek zenét kapni a hálózatról elérhető, de valójában a szem elől eldugva működő hálózati winchestertől is, sőt egymástól is tudnak kérni lejátszandó számokat, nekünk csak a play gombot kell megnyomni.

Forrás: Philips
Két kattintással szinkronba hozható a Philips többszobás rendszere

Az egymással minden módon összekötött eszközök és a hatalmas médiakönyvtár kijelzős távirányítóért - vagy okostelefonért - kiált. A készüléken futó szoftverrel beállíthatjuk, hogy melyik szobában milyen zene szóljon, elérhetjük, hogy a nappaliból a konyhába átsétálva jöjjön velünk a lejátszási listánk is. Ha épp mellette állunk, ezeket a beállításokat a hifik érintőkijelzőjén is végrehajthatjuk, de pusztán ezért nem kell odasétálni egyik eszközhöz sem.

A módszer logikus voltát több gyártó is belátta. A Philips My Remote nevű, iPhone-ra és Androidra írt szoftvere a lejátszás elindítása mellett a többszobás rendszereket is kezeli. De a drága irányítókkal kísérletező Sonos honlapján is megjelentek az ingyenes, okostelefonra és táblagépre szánt vezérlőprogramok. A legolcsóbb lakáshangosításon dolgozó buherátorok pedig már azt is kitalálták, hogyan lehet használtan vásárolt, az AirPlay drótnélküli zeneátvitelt támogató eszközökből kényelmes rendszert építeni.