Nyugdíjasok rabolták el az orosz szoftverguru gyermekét

Vágólapra másolva!
Egy család, a nyugdíjas szülők és a fiuk, valamint annak két barátja rabolta el a húszéves Ivan Kaszperszkijt, akinek apja a vírusirtó és egyéb biztonsági szoftverekre szakosodott, Kaspersky Lab néven ismert cég alapító tulajdonosa. A szoftverguru gyermekét végül az orosz hatóságok szabadították ki.
Vágólapra másolva!

A fiatalembert még múlt hét kedden rabolták el Moszkvában, apjától elvált édesanyja InfoWatch nevű cégének közelében, ahol egyetemi tanulmányai mellett dolgozott. Szabadon engedéséért hárommillió euró váltságdíjat követeltek elrablói, de az orosz rendőrség közlése szerint Ivan Kaszperszkijt végül úgy sikerült kiszabadítani, hogy ezt nem fizették meg. A rendőrségi akció során egyetlen lövés sem dördült el.

A rendőrség hétfőn közölt néhány részletet az ügyről. Eszerint Ivan Kaszperszkijt egy Moszkva melletti dácsára vitték, és az ottani orosz fürdőben - bányában - tartották fogva bilincsben három napon át. A hatóságok szerint a keresésében részt vevő rendőrség és a Szövetségi Biztonsági Szolgálat úgy jutott tartózkodási helyének a nyomára, hogy figyelték mobiltelefonjának jeleit, s az emberrablók Ivant kényszerítették, hogy hívja fel az apját és közölje vele a váltságdíj-követelést. A bűnözőket kicsalogatták a dácsáról a váltságdíj ígéretével, és egy közúti rendőrposztnál, az okmányok ellenőrzésének ürügyével feltartóztatták őket. Egyébként két autón - egy Mercedesen és egy Lexuson - indult el az egész csapat, kivéve egyetlen személyt, aki a dácsán maradt őrködni. Az illetékes szervek ezalatt végig hamis információkkal látták el a sajtót: már Ivan elrablásának másnapján közölték nevük mellőzését kérő források, hogy a fiút kiszabadították, apja kifizette a hárommillió eurós váltságdíjat. Azt is kiszivárogtatták, hogy nem indult nyomozás, mert Jevgenyij Kaszperszkij nem tett feljelentést. Mindez csak az emberrablók megzavarását szolgálta.

Az egész hadműveletben a rendőrség és a Szövetségi Biztonsági Szolgálat mellett részt vett a Kaspersky Lab biztonsági szolgálata is. A nyugdíjas házaspár a hírek szerint különféle hitelek törlesztésére akarta fordítani a válságdíjat, mert összecsaptak fejük felett az adósságok hullámai. Az ezredforduló óta az orosz hatóságok már mintegy tíz vezető beosztású, gazdag ember gyerekének elrablása ügyében nyomoztak, többször sikerrel jártak, de néhányszor nem találták meg az elrabolt személyeket.