A kapán is lehet fejleszteni - kütyük a hobbikertben

plantsense easybloom
Vágólapra másolva!
A hobbikertészetben az a jó, hogy egy ásóval és locsolókannával is nekiállhatunk alkotni, s évezredes tudás áll minden dugvány és rügy mögött. A modernista ember azonban mindenhol az újítás lehetőségét keresi, így a családi házak hátsó udvarában is feltűnnek a high-tech találmányok, amelyek az öntözés, gyomirtás vagy palántázás megkönnyítését ígérik. A kerti találmányok bő tárházából válogattunk.
Vágólapra másolva!

Talajelemzés USB-n

Az amerikai PlantSense cég fejlesztése, de a Black & Decker árusítja saját márkanevén például az Amazonon azt a földbe szúrható elemes szenzort, amely segít megállapítani, hogy az adott kertbe - vagy akár a lakásban lévő cserépbe - milyen növényeket érdemes telepíteni, vagy a meglévő növényt át kell-e ültetni új helyre.

Forrás: [origo]
Adatokat gyűjt az Easy Bloom-szenzor

Az érzékelőnek legalább 24 órányi folyamatos üzemre van szüksége ahhoz, hogy begyűjtse a környezeti adatokat, de minél hosszabban hagyják egy területen, annál precízebb értékeket fog adni. A high-tech ketyere a napfény mennyiségét, a hőmérséklet alakulását és a talaj nedvességét, valamint termékenységét monitorozza. A szerkezetet ezt követően a számítógép USB-portjára lehet csatlakoztatni, ahol az Easybloom nevű webes adatbázis segít kiválasztani a feltételeknek legmegfelelőbb növényfajtákat, a kapcsolódó ültetési és gondozási tanácsokkal együtt. A szolgáltatás a honlapján lévő tájékoztató szerint csak az Egyesült Államokban működik, és egyes funkcióiért előfizetési díjat is szednek.

Vizet spórol az öntözőkomputer

Bármelyik hazai barkácsáruházban lehet venni olyan öntözőkomputert, amellyel a kerti locsolás költségeit lehet csökkenteni. Az egyszerű öntözőórákkal ellentétben egy ilyen berendezéssel nem csupán időzíteni lehet a locsolásokat, hanem beállítható az is, hogy az öntözés csak akkor induljon, ha a talaj tényleg száraz. Ehhez azonban külső szenzorokra is szükség van, például talajnedvesség-érzékelőre vagy elektronikus esőérzékelőre. Előbbi azt jelzi, ha túl száraz a talaj, az utóbbi pedig lekapcsolja a locsolást, ha közben eleredne az eső.

Forrás: [origo]
Ha esne az eső, leállítaná a locsolást az öntözőkomputer

Bár egy-egy elemről működő érzékelő és maga a vezérlőkomputer már tízezer forint körüli összegért elvihető, egy teljes locsolórendszer kiépítése már komolyabb összeget emészt fel - szerencse, hogy nem muszáj okvetlenül a földből kibújó, rejtett szórófejeket használni, a locsolókomputer egy hétköznapi bólogatós esőztetőre is ráköthető.

Egy vagyonba kerül az automata fűnyíró

Még csak koncepció Yuli Sung dizájner Muwi nevű fűnyírója, ám ha egyszer gyártásba kerül, alaposan átalakíthatja a kerti eszközökről kialakult képünket. A miniatűr hordóra hasonlító roboteszköz egy olyan okos funkcióval rendelkezik, amit a mostani készülékek nem ismernek: összetömöríti a füvet. A Muwi praktikus, ülőpárnának tökéletes korongot és golyót tud készíteni. A tömörítés akkor is hasznos, ha nem tervezzük kerti bútorként használni a korongokat: jóval egyszerűbb összegyűjteni őket, mint összegereblyézni a lenyírt füvet.

Forrás: [origo]
Nem hordó, hanem robotfűnyíró prototípusa

Aki csak arra vágyik, hogy egy robot vágja le helyette a füvet, és nem várja el, hogy frízbit, párnát vagy labdát is készítsen a készülék a komposztból, az 3-400 ezer forintért ruházhat be olyan gépekre, amik rendet tesznek a kertben. Az eszköz szabadon engedése előtt még vannak teendői a gazdának, a legtöbb robotnak ki kell jelölni dróttal a lenyírandó területet, hogy még véletlenül se tévedjen be a veteménybe. Csak a drágább, félmillió forint feletti típusoktól lehet elvárni, hogy felismerjék a különböző talajtípusokat, és ne tévedjenek le a fűről.

Felveszi a kamera a palánta növekedését

Tizenötezer forintnak megfelelő összegért lehet megvenni a neten azt a kertbe szánt, időjárásálló digitális kamerát, amelyet kifejezetten arra terveztek, hogy a növények növekedését örökítse meg. A négy darab ceruzaelemről működő kerti kamerát többféle módon lehet beállítani, maximum félperces, minimum napi időzítéssel rögzít képeket belső memóriájába, vagy SD-kártyára.

Ilyen felvételt készíthet a PlantCammel

Mint az a termék reklámvideóján is látszik, a Timelapse PlantCammel nagyon látványos, a természetfilmeket idéző videókat lehet készíteni, a képfájlokat a mellékelt szoftverrel ugyanis mozgóképes felvétellé lehet átalakítani.

Színes szökőkút elem nélkül

Ötven dollárba, vagyis mintegy kilencezer forintba kerül az a speciális kerti öntöző, amelyet színváltós ledekkel szereltek fel, így a szétpermetezett vizet piros, sárga, kék és zöld színűvé változtatja. Persze a színeffektusok csak éjszakai locsolás esetén látszanak.

Forrás: [origo]

A szerkezet rendkívül high-tech, mivel a beépített világítás működtetéséhez nem igényel külső áramforrást sem. Belsejébe ugyanis egy apró generátort építettek, amelyet maga a vízsugár hajt meg, ez állítja elő a ledek működtetéséhez szükséges energiát.

Gyomvadászat elektromos úton

A Heated Weed Eliminator Tool nevű eszköz a gyomok eltávolításában segédkezik, és a hagyományos kapával ellentétben a konnektorba is be kell dugni ahhoz, hogy működjön. A szerkezet végén lévő pengét kell beleszúrni mélyen a gyomba, amely gombnyomásra felmelegszik, elégetve ezzel a töveket.

Forrás: [origo]

Kapa helyett precíziós gyomirtó

Készítői szerint a készülék nagy előnye, hogy alkalmazása esetén nem kell semmiféle vegyszerrel szennyezni a környezetet, bár ez a hagyományos kapa esetén is igaz, amivel viszont nem lehet a gyep közepén éktelenkedő gyomnövényeket eltávolítani anélkül, hogy ne csúfítanánk el a szép gyepfelületet.

Szól a cserép, ha locsolni kell

Szobanövény életben tartását segíti a japán Junyi Heo által tervezett Digital Pot nevű intelligens virágcserép, amelynek prototípusáról a Yanko Design blog számolt be. Az LCD-vel szerelt cserép folyamatosan monitorozza a benne lévő föld nedvességét és az aktuális hőmérsékletet is. Amennyiben az értékek kedvezőek, a kijelzőn egy vidám fejecske jelenik meg, ha nem, akkor mérges vagy szomorú.

Forrás: [origo]

Az intelligens virágcserép azt is jelzi, ha a növényt meg kell locsolni, illetve halálfejes ikont mutat, ha túllocsoljuk. Töltését USB-n keresztül lehet elvégezni, és ezen a kapcsolaton keresztül lehet a folyamatosan rögzített adatokat áttölteni a PC-re.

Magától termeszt a szobai növényautomata

Ha valaki saját termesztésű zöldségre, salátaalapanyagra, fűszerekre vagy virágokra vágyik, de sem szakértelme, sem kertje vagy erkélye nincs, annak az AeroGarden nevű szobai minikertre érdemes beruháznia.

Ez a high-tech mikrokert tulajdonképpen egy olyan berendezés, amelyben mikroprocesszor vezérli az uv-spektrumban működő fényforrást, a magok pedig speciális tápoldatban kelnek ki. A növények túlélését és növekedését biztosító oldatot a gép folyamatosan dúsítja oxigénnel. A tulajdonosnak egyedül a megfelelő vízmennyiséget kell biztosítania, ennek kifogyására egyébként a szerkezeten lévő lámpa is figylemeztet. A gyártó szerint a zöldségek, például a koktélparadicsom vagy a zöldbab termését nyolc-tíz hét növekedés után lehet szüretelni, a növény pedig mintegy fél éven át növekszik. A salátaként feldolgozható növények 3-4 hónapon át életképesek az AeroGardenben, ezek leveleit azonban már három hét után lehet fogyasztani.

Az alapberendezés harmincezer forintnak megfelelő összegbe kerül, a nagyobb, például paradicsom termesztésére is alkalmas modellért 35 ezer forintot kérnek el. A tápanyagot és magokat tartalmazó utánpótláscsomagok háromezerötszáz forintnyi dollárba kerülnek, ha viszont saját magjainkal dolgoznánk, megúszhatjuk a feléből is.