Nem lehetnek öngyilkosok az iPadek összeszerelői

Vágólapra másolva!
A Daily Mail brit napilap beszámolója szerint a kínai Foxconn iPadek és iPhone-ok összeszerelését végző üzem dolgozóinak szerződésében egy olyan pont is szerepel, amelyben a munkások vállalják, hogy nem fognak öngyilkosságot elkövetni.
Vágólapra másolva!

A Foxconn Kína különböző részein fekvő elektronikai gyáraiban az utóbbi másfél évben legalább tizennégy munkás követett el öngyilkosságot a nem megfelelő munkaviszonyok miatt. A brit napilap szerint az öngyilkosságok száma csak azért nem magasabb, mert sok dolgozó túlélte öngyilkossági kísérletét, vagy az utolsó pillanatban sikerült lebeszélni arról. A Daily Mail cikke szerint a Foxconn új dolgozóinak munkaszerződése már egy olyan pontot is tartalmaz, amelyben a munkaerő vállalja, hogy nem fog öngyilkosságot elkövetni.

Amennyiben mégis ezt tenné - és ezzel gyakorlatilag szerződést szegne -, a dolgozó családja az új feltételek értelmében csak minimális összegű kártérítésre jogosult. Az öngyilkosságok megakadályozása végett a Foxconn üzemeiben hálókat feszítettek ki az épületek körül, és a többszintes csarnokokban annak megakadályozására, hogy a dolgozók leugorjanak. Korábban a gyártó egyes vezetői úgy nyilatkoztak, sok dolgozó az öngyilkosságot választja azért, hogy ezen a szélsőséges módon csikarjon ki hátramaradó családjának tetemes összegű kártérítést.

Két független szervezet vizsgálatai is arról számoltak be, hogy a Foxconn üzemeiben nem túl kedvezőek a munkafeltételek: a túlórák mindennaposak, s bár a helyi törvények értelmében legfeljebb havi 36 órát dolgozhatnának az összeszerelők, előfordult, hogy valaki 98 óra pluszt hozott össze egy hónapban. Amikor az iPad iránt kimagasló a kereslet - például új modell megjelenése vagy a karácsony miatt -, előfordult, hogy a dolgozók tizenhárom naponként kaptak egy szabadnapot, ami még az Apple saját belső előírásait is megszegi.

A Daily Mail szerint a dolgozóknak meg van tiltva, hogy munka közben egymással beszéljenek, bár a Foxconn szerint előírásaikban az szerepel, hogy a dolgozók lehetőleg ne vonják el kollégáik figyelmét párbeszéddel. Az iPadeket és iPhone-okat összeszerelőknek a tizenkét órás műszak alatt végig állniuk kell, a rosszul teljesítő embereket pedig a többiek előtt alázzák meg. A dolgozók jelentős része munkásszállásokon él, melyek egyes szobáin huszonnégyen osztoznak, családjukkal sokan évente legfeljebb egy alkalommal tudnak találkozni.